Društvo

"Nikad više neće napraviti probleme kakve je napravio 2020. godine" Korona virusa prešao u HRONIČNU BOLEST kao što su prehlada ili gripa, samo u jednom slučaju MOŽE POSTATI OPASNIJI

Nova podvarijanta korona virusa XBB.1.5, koja se pojavila krajem oktobra i koja se do sada proširila na 29 država svijeta, izazvala je zabrinutost širom Evrope, ali i svijeta.

"Nikad više neće napraviti probleme kakve je napravio 2020. godine" Korona virusa prešao u HRONIČNU BOLEST kao što su prehlada ili gripa, samo u jednom slučaju MOŽE POSTATI OPASNIJI
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Kako je za objasnio Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike, korona virus će se stalno mijenjati. To nije ništa čudno jer, kako pojašnjava, virusima je dovoljna godina da izmjene svoj mali genom.

Korona virus je sada prešao u hroničnu bolest koja će nas napadati kao što nas napadaju drugi virusi hiljadama godina, kao što su prehlada, gripa... On u tom svom spajk proteinu ima najčešće mutacije koje njega diferenciraju od prethodnih. A zašto je to bitno? Zato što se preko te mutacije u tom genomu sintetiziraju te kvačice kojima se on kači za naše ćelije pa, kad dobije mutaciju, to ga osnaži i čini bržim i lakšim, zbog čega onda on postaje viralniji, odnosno postaje lakše prenosiv – pojasnio je Konjhodžić za Avaz.

Dodaje kako korona nije nestala, nego je samo prešla u hroničnu bolest.

Pročitajte još

Genetske varijante

-On će non-stop imati nove genetske varijante koje će mu omogućavati da se brže prenosi jer za njega brži prenos znači lakše preživljavanje. Virusima je dovoljna godina da izmjene genom da bi se bolje prilagodili organizmima u kojima parazitiraju – naveo je Konjhodžić. Na taj način, dodaje, mijenjanjem tih genetskih struktura, on će obilaziti imunološke barijere, ali generalno nikada više neće napraviti probleme kakve je napravio 2020. godine.

Rizik s kojim moramo živjeti

– Logično je da virus neće nestati, ali može oslabiti, što je u ovom slučaju. Jedino se može desiti da on postane opasniji ukoliko se pojavi mutacija koja će ga činiti ne samo brže prenosivim nego i patogenijim, kao što je SARS ili MRSA. To je rizik s kojim moramo živjeti. To je, jednostavno, tako – rekao je Konjhodžić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu