Magazin

(FOTO) KRALJICA SVAKE BAŠTE Ova prelijepa biljka lako se uzgaja, cvjeta sve do kasne jeseni

Afričke ljubičice su najpoznatije po svojoj sposobnosti da trenutno uljepšaju vaš unutrašnji prostor i spadaju među najpopularnije biljke u zatvorenom prostoru.

Ljubičica, cvijeće
FOTO: RAHELGMUER1/PIXABAY

Ipak, možete posaditi i određene sorte u bašti, i biće pravi hit!

Naime, vrsta Osteospermum stvorena je za sadnju tokom ljeta jer je izuzetno izdržljiva i dobro podnosi više temperature. Cvijeta do kasne jeseni, što je čini odličnim izborom za uživanje narednih nekoliko mjeseci, ali i dugi niz godina jer je višegodišnja.

Za obilno cvjetanje i uživanje u ovim divnim bijelim, narandžastim i ljubičastim cvjetovima potrebno je ispuniti nekoliko ključnih uslova, među kojima, prije svega, obilno zalivanje i sadnju na pravom mjestu.

Kako se brinuti za afričke ljubičice?

Iako ovo cvijeće preferira umjerenu klimu, dobro će podnijeti ljetnje vrućine, ali samo ako nije zasađeno na mjestu izloženom obilju direktnog svjetla. Da biste dostigli svoj puni potencijal, posadite ih na mestu koje ima dobar balans svjetlosti i sjenke – ni u punoj sjenci, niti ostavljajući ljubičice na milost i nemilost jakom podnevnom suncu.

Pročitajte još

Pored toga, veoma je važno redovno zalivanje, pri čemu uvijek pazite da zemlja nije previše vlažna kako korijen ne bi počeo nepovratno da truli. Najbolje ih je zalivati odozdo, tako da voda dospije do korena bez vlaženja listova, jer će to spriječiti nastanak bolesti i usporiti sušenje biljke.

Takođe je važno da je zemljište dobro drenirano i bogato organskim materijalom, a ako to nije slučaj u vašoj bašti, pomozite im dodavanjem organskog đubriva koje će podstaći njihov rast.

Uz ovakvu njegu, vaše afričke ljubičice treba da ostanu u punom cvjetu sve do hladnih jesenjih dana, a ako živite u veoma umjerenoj klimi, cvetanje je moguće tokom većeg djela godine.

Na kraju, izbegavajte da ih sadite pored invazivnih biljaka kao što su bambus i trska i sorte koje zahtijevaju suvo zemljište kao što su lavanda, sukulenti ili začinsko bilje kao što su ruzmarin, timijan, žalfija i origano, prenosi Tportal.hr.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu