Društvo

(FOTO) "Na početku nisam imala podršku roditelja" Kristini i Milici jedini san je bio da postanu PODOFICIRI, a onda su se prijavile na težak kurs

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurs za 200 podoficirskih mjesta koje bi trebalo da popune kandidati iz građanstva.

Kurs za podoficire
FOTO: RINA

Osnovni uslovi koje kandidati moraju ispuniti jesu da su rođeni 1989. godine i kasnije, da imaju završenu srednju, četvorogodišnju školu i da su zdravstveno i fizički sposobni.

Kurs za podoficire
FOTO: RINA

Budući podoficiri treba da prođu kurs u trajanju od devet mjeseci, nakon čega će biti prevedeni u aktivnu vojnu službu na neodređeno vrijeme, a konkurs je otvoren do 30. aprila.

“Porodica me u početku nije podržavala”

Dvadesetogodišnja Kristina Bogićević iz Kragujevca oduvijek je željela da bude dio Vojske Srbije. Sada je odlučila da tu svoju davnašnju želju ostvari i prijavila se na ovaj podoficirski kurs iz redova građanstva.

vKurs za podoficire
FOTO: RINA

– Oduvijek sam htjela da budem dio vojnog sistema, i podstakla me ta dinamika u poslu. Na početku nisam imala podršku porodice, ali su vremenom prihvatili moju odluku i shvatili su da je to nešto što ja zaista volim. Samim tim, njihova podrška sada mi mnogo znači i volim što sam dio ovog sistema – rekla je Kristina.

Kurs za podoficire
FOTO: RINA

I njene kolege bile su odlučne da postanu dio Vojske Srbije. Kako kažu, kurs za podoficire iz redova građanstva prava je prilika da ostvare svoje snove, pa im nijedan zadatak ne pada teško.

Vojnička uniforma – životni san

Moj životni san bio je da obučem vojničku uniformu i budem dio Vojske Srbije. Pohađenjem ovog podificirskog kursa, radim na ostvarenju tog sna i kroz par mjeseci ću sa ponosom nositi svoj prvi podoficirski čin – kaže Milica Vesović, kandidatkinja za podoficira.

Kurs za podoficire
FOTO: RINA

Kurs za podoficire iz redova građanstva samo je prvi korak, jer su pred ovim mladim ljudima velike mogućnosti za napredovanje u službama Vojske Srbije.

Pročitajte još

– Radno vrijeme i primanja omogućuju da se školovanje nastavi, postoji i dio podoficira koji su primanja iskoristili za sopstveno dalje usavršavanje upisujući i završavajući više nivoe obrazovanja. Nije rijetkost sresti ni podoficira za završenim diplomskim ili postdiplomskim studijama, odnosno akademskim zvanjem. Imali smo i zastavnika sa titulom doktora nauka koji je sada angažovan na Univerzitetu odbrane – istakao je major Vladimir Tišić, načelnik grupe za obuke u komandi centra.

Kada završe kurs ovi mladi i hrabri ljudi dobiće čin vodnika i biće raspoređeni na neodređeno radno vrijeme u jedinice Vojske Srbije kao podoficiri.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu