Magazin

(FOTO) Ne postoji ljepši dodatak bašti: Ovo predivno cvijeće RASKOŠNO CVJETA cijelo ljeto

Cvijeće zasađeno u visećim teglama jedan je od najljepših ukrasa kojim možete da oplemenite svoju baštu, ali problemi nastaju kada latice počnu da padaju i tako unesu nesklad u uređenu baštu.

Fuksije, Cvijeće
FOTO: ALBRECHT FIETZ/EPA

Ovo se posebno odnosi na divne fuksije, čiji roze- ljubičasti cvjetovi cvjetaju cijelo ljeto, ali bez odgovarajuće njege lako mogu da počnu da se osuše i padaju na travnjak.

Iskusni stručnjaci su svesni ovog problema i smišljaju jednostavna rješenja koja će ovu divnu biljku održati da bujno cveta do jeseni.

Fuksije uvijek izgledaju kao da su u punom zamahu, ali tokom ljeta postaju malo zahtevnije za održavanje – kažu Džim i Meri Konpeti, koji se bave baštovanstvom više od 20 godina.

U održavanju fuksija važno je obratiti pažnju na tri specifične stvari koje su neophodne da bi dostigle svoj puni potencijal. Potrebna im je sadnja na tačnom mjestu, zatim ispravna zemlja i zahvaćena mjera tečnosti, a zatim dodavanje đubriva, prenosi Krstarica.

Kada je u pitanju položaj sadnje, odnosno količina sunčeve svjetlosti, zavisi od sorte. Ipak, opšte pravilo je da im najviše smeta jako ljetnje sunce, pa bi idealan položaj bio onaj gdje su izloženi suncu samo u ranim jutarnjim časovima, a tokom popodneva mogu da uživaju u hladovini.

Pročitajte još

Dobra je ideja da uklonite teglu koja visi ako je tokom dana na direktnom suncu, jer se tako brzo suši i ne može da upije hranljive materije – kaže baštovanski par za Express.

Ne sadite ih ni na mjestu koje je sve vrijeme u sjenci, a dobra opcija je hlad tokom jutra i sunce u kasnim popodnevnim satima.

Prilikom zalivanja pazite na redovnost, jer se ova šarena biljka brzo suši, a korijen se lako skuplja i smežura, što dodatno otežava upijanje vlage. Zemljište se ne smije preplaviti, pa pomaže i to što viseće saksije imaju otvore kroz koje će odvoditi višak. Računajte na to da se fuksije u visećim korpama zalijevaju češće od onih u zemlji.

Na kraju, da biste podstakli cvjetanje, dodajte đubrivo.

-Ključno je ne stavljati previše đubriva odjednom jer to može izazvati pretjerani rast korena i listova, a sve na račun bogatijeg cvjetanja – napominju stručnjaci i savetuju korišćenje oslabljene doze tečnog đubriva na svakih sedam do deset dana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu