Društvo

(FOTO) "Neću dozvoliti ileglani zatvor u migranskom kampu" Ministar Hurtić posjetio kontroverzni kamp Lipa kod Bihaća

 Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić rekao je da nikada neće dozvoliti otvaranje ilegalnog zatvora u privremenom prihvatnom centru "Lipa" kod Bihaća.

(FOTO) "Neću dozvoliti ileglani zatvor u migranskom kampu" Ministar Hurtić posjetio kontroverzni kamp Lipa kod Bihaća
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIE

Hurtić je danas sa predstavnicima dvije austrijske organizacije za ljudska prava posjetio centar “Lipa”, a u fokusu posjete bio je zatvor u migrantskom kampu, za koji je prošlogodišnjom presudom suda u Beču ustanovljeno da je ilegalan.

Sevlid Hurtić
FOTO: FENA

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara saopšteno je da je Hurtić rekao da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, te da su ljudska prava garantovana svakom čovjeku i neotuđiva su.

On je dodao da je u posljednjih 30 godina svaki građanin BiH imao neke veze sa migracijama, navodi se u saopštenju.

Hurtić je ukazao na važnost unapređenja rada, ali i generalnog poboljšanja upravljanja migracijama u BiH.

On je istakao da utrošak sredstava mora biti transparentan.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ne želim da se vodi polemika kako i zašto su utrošena sredstva u BiH, jer mi nismo vodili taj proces – rekao je Hurtić i dodao da finansijske službe austrijske Vlade treba da istraže utrošak.

Zajedno sa Hurtićem kamp “Lipa” posjetili su predsjednik austrijskog “Amnesti internešnela” Šura Hašemi i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Beču i predsjednik nevladine organizacije iz Austrije “SOS Balkanrute” Petar Rosandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu