Biznis

(FOTO) NELOGIČNA POSKUPLJENJA U samo mjesec dana cijene proizvoda IDU GORE-DOLJE, poređenja pokazuju nerazumne oscilacije

Kako se bliži sezona kojeg voća i povrća, umjesto da bude jeftinije, kod nas kontra. To je primjetno kod mladog kupusa, krompira, krastvca, paradajza, patlidžana. Početkom marta i krajem marta druge su, naravno veće, i cijene banana, kivija i kruške viljamovke.

VOĆE I POVRĆE NA BANAJLUČKOJ  TRŽNICI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nisu ovo ocjene sugrađana, već podaci udruženja potrošača koji su napravili spisak sa proizvodima koje kupujemo bar jednom mjesečno.

Najveća su odstupanja u cijeni voća i povrća koje bi trebalo svakodnevno da konzumiramo. Evidentno je da cijena ne prati sezonu. Inače ne bi poskupio krompir ili kupus – kaže za Srpskainfo Dušan Srdić iz Udruženja “Reakcija” Banjaluka.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ovo udruženje napravilo je poređenje cijena za 10, 20. i 30. mart.

Naprimjer, jabuka zlatni delišes isto je koštala u sva tri datuma. Istu cijenu imala je mrkva, pasulj zelenac, orasi, kikiriki, kao i bijelo brašno T400 od 5 kilograma, palenta i riža dugo zrno u pakovanju od 800 grama, te so.

Takođe, tri vrste hljeba koje su u Udruženju upoređivali, nisu se mijenjale tokom marta i koštale su od 1,5 do 2,3 marake. Ista je bila cijena jaja u pakovanju od 30 komada, kao i kilogram gaude.

Istu cijenu u martu imala je jagnjetina koja je koštala 28 maraka za kilogram, juneći but i teleći but, kao i očišćena pastrkma.

Pročitajte još

Ali, evo šta je poskupilo. U zavisnosti od datuma upoređivanja, banane su sa 2,8 otišle na 3,2 marke. Limun je 10. marta koštao 1,8, a 20. i 30. marta 2,3 KM. Mladi kupus je sa 1,8 skočio na 2,9 KM, krompir je koštao 1,7, pa dvije marke. Krastavac salatar je bio 1,8, zatim čak 3,6 marke, da bi 30. marta spao na 2,3 KM. Paradajz je sa 4 marke otišao na 4,6, patlidžan sa 6 na 10 maraka, pašteta je skuplja za 40 pfeninga.

Ipak, ima proizvoda koji su na početku marta bili skuplji nego na kraju ili im je cijena manje više bila ista tokom cijelog mjeseca.

Pojeftinila je narandža, zelena salata, mladi luk, nešto malo i jagode i mlijeko, šareni pasulj, mesni doručak… Svinjski but bez kosti je na početku mjeseca marta koštao 13 KM, a 30. marta 9,50 KM. Iste cijene, uz koji pfening gore dole, zadržale su luk, ulje, šećer, kilogram brašna T400, integralna riža, pileći file.

Kako opravdati oscilacije, neke vrlo nelogične, u cijenama tokom jednog mjeseca teško je. Možda imaju veze sa tim kada su plate, penzije, praznici…

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu