Svijet

(FOTO) Nezadovoljni zbog novih izmjena zakona: Ljuti njemački poljoprivrednici traktorima stigli u centar Berlina, protestuje i ministar

Vlada Njemačke planira da smanji poreske olakšice za dizel koji se koristi u poljoprivredi, jer pokušava da "zapuši" rupu od 17 milijardi evra u budžetu zemlje, što je natjeralo poljoprivrednike na iskazivanje negodovanja i proteste.

Protest poljoprivrednika u Berlinu
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Lideri trostranačke koalicije kancelara Olafa Šolca prošle sedmice složili su se da popune rupu u budžetu sljedeće godine smanjenjem subvencija.

To je bilo neophodno nakon što je najviši njemački sud poništio raniju odluku o prenamijeni 60 milijardi evra prvobitno namijenjenih ublažavanju posljedica pandemije korona virusa za mjere za pomoć u borbi protiv klimatskih promjena i modernizaciji zemlje. Taj manevar je bio u suprotnosti sa strogim ograničenjima koja je Njemačka sama postavila za povećanje duga.

Protest poljoprivrednika u Berlinu
FOTO: FILIP SINGER/EPA
Protest poljoprivrednika u Berlinu
FOTO: FILIP SINGER/EPA
Protest poljoprivrednika u Berlinu
FOTO: FILIP SINGER/EPA
Protest poljoprivrednika u Berlinu
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Kako se pojavilo više detalja o dogovoru, pojavilo se i nezadovoljstvo, posebno zbog plana za smanjenje poreznih olakšica za poljoprivredni dizel i ukidanje izuzeća od poreza na automobile za poljoprivredna vozila.

Čak je i ministar poljoprivrede Džem Ozdemir protestovao. On je za ARD televiziju rekao da farmeri “nemaju alternativu” dizelu.

– Ne isključujem se od toga da moramo štedjeti, ali to mora biti urađeno na način da sa sobom povedemo ljude – a poljoprivrednici su ti koji nas snabdijevaju hranom. Ova smanjenja… preopterećuju sektor – rekao je Ozdemir.

Pročitajte još

Poljoprivrednici u traktorima ušli su u ponedjeljak u glavni grad na protest kod Brandenburške kapije.

Vicekancelar Robert Habeck, član Ozdemirove Zelene stranke, upozorio je protiv raskidanja prošlosedmičnog dogovora o budžetu i rekao da svako ko želi da poništi planirane rezove mora pronaći način da to finansira što je prihvatljivo za sve, prenosi Klix.

– Kao političari, dužni smo da omogućimo sveobuhvatno rješenje. Ono što političari ne mogu učiniti je izbjeći odgovornost i reći samo gdje ne treba uštedjeti – rekao je Habeck njemačkoj novinskoj agenciji DPA.

Habeckovo ministarstvo ekonomije suočava se s kritikama unutar vladajuće koalicije zbog još jednog aspekta dogovora o budžetu – naglog prekida subvencija za kupovinu novih električnih automobila, koje su prvobitno trebale ostati na snazi ​​do kraja sljedeće godine .

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu