Društvo

(FOTO) "Nikad mir, sreća, samo suze" Đurđica je rano ostala bez roditelja, žrtva je nasilja, a najgori je bio dan kada joj je SIN PAO SA 4 SPRATA

Majka joj je preminula kada je bila petogodišnja djevojčica, otac kad joj je bilo 25. Na fakultet je došla sa jednom torbom, nije imala više, i dijelila je sobu sa više studenata, pa i spavala na podu.

(FOTO) "Nikad mir, sreća, samo suze" Đurđica je rano ostala bez roditelja, žrtva je nasilja, a najgori je bio dan kada joj je SIN PAO SA 4 SPRATA
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Kasnije, tokom života, noći je provodila u potkrovlju gdje je kiša lila na nju. Doživjela je porodično nasilje, a onda dobila sina Vasilija. Kada je mislila da je mukama kraj, život je pred nju stavio novi izazov, njeno voljeno dijete palo je sa 15 metara visine i ostalo nepokretno.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Ovako teška sudbina zadesila je Đurđicu Zailac iz Beograda, koja se danas lavovski bori da njen sin ponovo stane na noge. Uprkos svim nedaćama, nije prestala da vjeruje u ljude i njihovu dobrotu koja je njenom sinu danas preko potrebna.

A nedaća je u njenom životu bilo napretek.

Maltretiranje, bol, suze

Zbog loše materijalne situacije nailazila je na podsmjehe. Kao djevojka, bila je sa skromnim, materijalno loše situiranim muškarcem, misleći da će naći utočište.

Bježeći od samoće, spoznala je maltretiranje, bol, suze, alkohol zbog osobe sa kojom je željela da bude porodica.

FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

– Nikad mir, nikad sreća, samo suze, psihički padovi, duševni lomovi. Preživjela sam porodično nasilje. Da moje dijete, moja jedina sjajna tačka, moja nagrada od gospoda za sve pretrpljeno, ne bi proživljavalo sve, sklonili smo se u stan kod djeda starog 95 godina, koga sam služila, bio je bolestan, nepokretan, mijenjala sam mu pelene – priča nam Đurđica.

Međutim, život je baca u novo iskušenje njen voljeni sin pao je sa 4. sprata i već pet godina je prikovan za krevet. Tada kreće još jedna Đurđicina borba za svog sina.

Pao sa balkona praveći selfi

Njen sin Vasilije Urošević pao je 2019. godine sa 15 metara visine i zadobio frakture pršljenova sa posljedičnom kvadriparezom i ostao nepokretan. Imao je 18 godina.

– Ovo je šesta godina naše borbe. Sve se desilo kada je Vasilije htio da napravi selfi, i tražeći odgovarajuću pozadinu za fotografiju, dok je bio na balkonu, izgubio ravnotežu i pao – priča ova namučena žena za Blic.

Sreća u nesreći bila je travnata površina na koju je Vasilije pao, kao i lijeska koji su djelimično ublažili pad. Bio je to trenutak, kako sagovornica navodi, koji je u potpunosti preokrenuo i promijenio njihove živote.

Za operaciju 25.800 dolara

– Tada sam radila dva posla da bih nas prehranila, platila kiriju, račune… I nisam bila u tom trenutku kod kuće. Pomogao mu je komšija koji mu je rekao da se ne pomijera. Od tada je Vasilije imao 12 operacija, a čeka ga i 13. koja treba da se radi u Tajlandu 6. jula. Iz klinike su nam tražili avans od 10.000 dolara koje smo uspjeli da uplatimo danas, a zahvat inače košta 25.800. Pored toga, Vasilije mora da ostane tamo još dvije nedjelje poslije operacije, što je još oko 11.000 dolara – objašnjava ona.

Kako dodaje, tu su i troškovi za dve avionske karte i vize, što bi po osobi moglo da ide i do 3.000 dolara.

Ostalo novca samo za jedan mjesec

Ipak, ni to nije sve. Ovaj borbeni mladić mora da putuje u Novi Sad na vježbe svaki dan, a rehabilitacija, kineziterapija i fizioterapija na mesečnom nivou koštaju oko 3.000 KM.

– Tu su i putni troškovi iz Beograda do Novog Sada i nazad svakog dana, koji idu i do 2.000 evra. Sada, kada smo uplatili avans klinici gdje treba da se operiše, ostalo nam je novca samo još za rehabilitaciju u martu – navodi Đurđica.

Vratio se školovanju poslije pet godina

Vasilije je, uprkos teškoj svakodnevici, odlučio da se vrati školovanju tamo gdje je stao. Ostalo mu je da završi 4. razred srednje škole i to mu je jedan od glavnih fokusa ove godine.

– Sada mu je najvažnije da završi školu, ali i radi na svojoj muzičkoj karijeri, izdao je dosad 5 muzičkih albuma – priča ponosna majka.

Pročitajte još

Na kraju ostaje najvažniji cilj, kojem hrle i ovaj mladić i njegova majka Đurđica, da Vasilije stane na noge.

– Vjerujem u dobre ljude, kojima se zahvaljujem na bilo kakvom vidu pomoći. Dok je dobrog, sve u životu vrijedi i ima smisla. Budite ovoj mami podrška koja nema ni druga, ni brata. Pošaljite SMS 23 na 3800. Uplata oko 3KM na račun ili neka licitacija – moli Vasilijeva mama.

Da Vasilije prohoda

Vasiliju možemo pomoći:

Slanjem SMS poruke sa sadržinom 23 na 3800

Uplatom na dinarski račun: 165-7010855807-48

160-6000000838286-13

Uplatom na devizni račun:

IBAN RS351657010855831-73

Uplatom preko pejpal platforme:

paypal.me/pokrenizivotsrb

Slanjem SMS poruke 23 na broj 3800 (Bilo koja mreža, cena poruke 200.00 RSD)

Svrha uplate: “Vasilije Urošević”

Omogućeno je i onlajn doniranje preko kartice na našem veb sajtu.

E-doniraj: www.pokrenizivot.com/donacija.

Takođe, možemo mu pomoći i putem fondacije Budi human, na sljedeće načine:

– Slanjem SMS poruke: Upišimo 762 i pošaljimo SMS na 3030

– Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human762 i pošaljimo SMS na 455

– Uplatom na dinarski račun: 160-6000000006119-25

– Uplatom na devizni račun: 00-540-0004321.7 IBAN: RS35160005400004321738 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

– Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

– Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije