Banjaluka

(FOTO) Obećavaju bogat svečani ručak u javnoj kuhinji: Špajz u "Mozaiku prijateljstva" prazan, ali ne odustaju od tradicije

Da, imaćemo svečane ručkove o velikim praznicima; još ne znamo od čega ćemo ih napraviti, špajz nam je prazan, ali uzdamo se u dobrotu sugrađana.

 Miroslav Subašić, osnivač "Mozaika prijateljstva"
FOTO: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RAS SRBIJA

Ovim je riječima Miroslav Subašić, osnivač “Mozaika prijateljstva”, koji vodi najveću javnu kuhinju u Banjaluci, najavio sezonu prazničnih ručkova za najsiromašnije mještane najbogatijeg grada u Srpskoj.

– Sezona prazničnih ručkova počinje, kao i svake godine, 25. decembra, na katolički Božić. Potom ide novogodišnji ručak, pa svečana trpeza za pravoslavni Božić. Mnogi naši korisnici već broje dane, ne mogu dočekati praznike da se družimo – kaže Miroslav za Srpskainfo.

mozaik prijateljstva javna kuhinja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Nisu beteri, nego radnici i penzioneri

Humanitarna organizacija “Mozaik prijateljstva”, koju je osnovao Miroslav, i javna kuhinja “Obrok ljubavi”, koja djeluje u sklopu “Mozaika”, već decenijama su spas za gladne Banjalučane. Trenutno, oni svakog dana podijele od 600 do 800 obroka.

FOTO: MOZAIK PRIJATELJSTVA / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: MOZAIK PRIJATELJSTVA / USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: MOZAIK PRIJATELJSTVA /USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: MOZAIK PRIJATELJSTVA /USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ali, nisu oni prepoznatljivi samo po hrani “sa kazana” i paketima humanitarne pomoći, koje dijele svakodnevno. “Mozaik prijateljstva” je posebno poznat po odnosu ljubavi, razumijevanja i poštovanja prema svim svojim korisnicima.

U skladu sa tim, oni su prije 20 godina započeli tradiciju prazničnih ručkova i druženja sa ljudima koji se hrane u ovoj javnoj kuhinji.

FOTO: DRAGANA MANDIĆ
FOTO: DRAGANA MANDIĆ

– Prvi praznični ručak smo organizovali uoči Nove 2004. godine. Kada smo vidjeli koliko se korisnici raduju, uz novogodišnje počeli smo da spremamo i božićne, bajramske, uskršnje i vaskršnje svetkovine. Kad se to može, napravimo svečani ručak i za Osmi mart ili Prvi maj – kaže Miroslav.

Supa, sarma, pa sve redom

Ovo s 1. majem, Praznikom rada, ne treba nikog da čudi, jer suprotno uvriježenim predrasudama, Banjalučani koji se hrane “na kazanu”, jer nemaju dovoljno prihoda da sami sebi spreme ručak, nisu nekakvi “beteri”.

Pročitajte još

U većini slučajeva to su radnici koji su ostali bez posla, ili penzioneri, koji su čitav radni vijek vrijedno radili, da bi starost dočekali sa ponižavajućim penzijicama.

– Oni najčešće nemaju nikog svog, gurnuti se na marginu društva, zanemareni. I zato im ovi praznični ručkovi mnogo znače, ne samo zbog bogatog obroka, nego i zato da se druže – kaže Miroslav.

Da je trpeza bogata, svi već znaju. Danima se prikupljaju donacije da bi se spremilo sve redom, kao kod kuće: supa, sarma, pečenje, salate, hljeb, pite… Sve u svemu, najmanje osam jela, plus kolači i torte.

Mnogi korisnici, koji godinama dolaze na svečane ručkove, kažu da su to za njih jedini praznici, jer se za zajedničkom trpezom osjećaju kao da ručaju s porodicom.

Može se pjevati i bez rakije

Na prazničnim ručkovima u “Mozaiku prijateljstva” okupi se po nekoliko stotina Banjalučana, koji dolaze na svako slavlje, bez obzira na vjeru i naciju. Specijalno za tu priliku oni se lijepo obuku, a mnoge žene se čak i našminkaju, kao u “dobra stara vremena”.

Uobičajeno je da se nakon supe i sarme zaori pjesma, iako je na ovim ručkovima alkohol strogo zabranjen.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije