Banjaluka

"Nema dana i noći da ne plačem" Nemanja i Uroš odrastaju kako nijedno dijete ne bi trebalo, u ruševnoj kući, bez vode i kupatila (FOTO)

Mama, tata, dječaci od tri i po i dvije godine u kući koja nema kupatilo, vodu, popucalih zidova i plafona, sa krovom koji možda ne izdrži naredni snijeg. To je svakodnevica porodice Šišarica, koji od nedavno žive u Barlovcima kod Banjaluke.

porodica Šišarica socijalni slučaj Barlovci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Tata Mile nadniči gdje stigne, a mama Slobodanka brine o Nemanji i Urošu.

U vrijeme naše posjete mlađi Uroš je spavao, na kauču u dnevnoj sobi. Reklo bi se najuslovnijoj prostoriji u oronulom objektu.

Žive od dječje naknade i nadnice

Četvoročlana porodica u Barlovce, u ovu staru kuću, stigla je prije oko mjesec dana. Živjeli su na Petrićevcu, ali kiriju više nisu mogli da plaćaju od ono premalo što imaju svakog meseca. A to je maksimalno 300 maraka. 

Slobodanka ne radi, muž ide kada god ima posla. Po cijeli dan za 50 maraka. Pa od toga što „zaradi“ kupuju djeci mlijeko, sirup za kašalj, poneku voćku.

Slobodanka Šišarica socijalni slučaj Barlovci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Slobodanka Šišarica socijalni slučaj Barlovci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
porodica Šišarica socijalni slučaj Barlovci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
porodica Šišarica socijalni slučaj Barlovci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Muž jedan, dva puta sedmično ide da radi na dnevnicu. Od dječje naknade imamo 234 marke. Da nije dobrih ljudi, „Mozaika prijateljstva“, Crvenog krsta, ne znam šta bismo. Ljudi nam pomažu u hrani, garderobi, odjeći i svima beskrajno hvala – priča Slobodanka za Srpskainfo.

Ono što muž Mile donese kući ostave ako djeci zatreba doktor, da mogu da kupe sirup. Kupe nešto voća, mlijeka i to je to. Obično za ručak sprema ono što ima, a to je pita, pasulj, čorba, makarone ili riža. Nemanju i Uroša iz „Mozaika prijateljstva“ obraduju slatkišima.

Po vodu kod komšija

Grad im je daleko. Idu autobusom ili ako hitno nešto treba za djecu, onda zamole komšije. Na taksi niko ni ne pomišlja. I sve to nekako podnose, ali najteže im je bez vode i kupatila u kući. Za sada je donose od komšije, koji je stotinak metara udaljen od njih. Treba to sve donijeti u rukama, jer ne trebaju samo vodu za piće. Treba napraviti hranu, okupati se, veš oprati. Djecu kupaju u plastičnim kadicama. Mama i tata se snalaze kako znaju, u improvizovanoj kadi u kući.

Pročitajte još

– Od komšije donosim vodu u kanisterima i puno mu hvala na tome. Ali, doći će zima, moraće čovjek da zavrne vodu, da ne smrzne. Onda ću morati do Zalužana da donesen pet litara za piće. A gdje je voda za ostale potrebe – opisuje Slobodanka muku ove porodice.

Želja joj je da joj djeca zimu ne dočekaju u trošnom objektu u kojem se nalaze. Jer, ko zna da li će krov izdržati.

Spavaju u jednoj prostoriji, u kojoj plafon izgleda kao da će se urušiti. I to joj je najveći strah. Da ne padne na djecu dok spavaju na kaučima. Ona spava na podu, na spužvi koju su dobili od „Mozaika prijateljstva“.

– Najvažnije mi je da su mi djeca zdrava. A želja da imamo smještaj sa kupatilom i vodom. Donesu nam iz “Mozaika” hrane, imam šta da pravim. Ali, nema dana i noći da ne plačem. Tako bih voljela da djeca ne pate kao mi, da dođe bolje sutra, da moja djeca imaju kupatilo. I muž da ima siguran posao, to bi nam veoma puno značilo –  sa suzama u očima govori Suzana.

Strah od zime

Miroslav Subašić iz „Mozaika prijateljstva“ kaže da će pokušati sve da se ovoj porodici obezbijedi bolji smještaj.

– Ovo gdje oni žive, to je katastrofa. Godinama ulazim u razne kuće, ali ovo je dno dna. Ako dočekaju zimu u toj kući, biće užasno –  ističe on za Srpskainfo.

Dodaje kako se jedna žena javila da porodici Šišarica plati uvođenje vode, ali da to nema smisla, jer je glavni vod daleko, a žive u tuđoj kući.

– Mile zna da radi svašta, ali kuća u kojoj žive se ne može popraviti. Na tom dijelu ima kuća koje su u mnogo boljem stanju, pa treba vidjeti da li su na prodaju i koliko bi koštale – kaže Miroslav i dodaje kako bi rješenje za ovu porodicu bilo da se otac zaposli, što je i njegova želja, i kada bi uspjeli da im obezbijedi krov na glavom.

Oni koji žele da učestvuju u akciji obezbjeđivanja smještaja za porodicu Šišarica, novac mogu da uplate na ŽIRO RAČUN: 5620998184767568, sa naznakom za podračun za posebne namjene Udruženje ”Mozaik prijateljstva” za Slobodanku Šišarica.

Za uplate iz inostranstva, novac je moguće uplatiti putem deviznog računa NLB banke broj IBAN: BA395620998184778335,

UDRUŽENJE ”MOZAIK PRIJATELJSTVA” – ZA ŠIŠARICA SLOBODANKA

Cara Lazara 20, Banjaluka.

SWIFT BIC: RAZBBA22

NLB Banka a.d.

Milana Tepića br. 4, 78000 Banjaluka,

Bosnia and Herzegovina

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije