Društvo

(FOTO) Obezbijediće dovoljnu količinu vode za narednih tridesetak godina: Potpisan ugovor za projekat "Razvoj vodovodog sistma u GRADU GRADIŠKA"

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i direktor preduzeća „Hidro-kop“ d.o.o. Banjaluka Radislav Babić potpisali su Ugovor o realizaciji druge faze WATSAN projekta „Razvoj vodovodnog sistema u gradu Gradiška“.

potpisivanje ugovora
FOTO: GRAD GRADIŠKA

Adžić je istakao da je projektom WATSAN 2 predviđena izgradnja primarnog vodovodnog sistema u dužini od oko 24 kilometra u pravcu Lijevča polja.

potpisivanje ugovora
FOTO: GRAD GRADIŠKA
potpisivanje ugovora
FOTO: GRAD GRADIŠKA
potpisivanje ugovora
FOTO: GRAD GRADIŠKA

Za potrebe realizacije navedenog projekta Grad Gradiška je obezbijedio projektno-tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu, te je riješio imovinsko-pravne odnose. Gradonačelnik je rekao da je vrijednost ove faze projekta 10,6 miliona KM, te da je rok za završetak radova 18 mjeseci.

– Radi se o kreditnim sredstvima na duži vremenski period. Postoji mogućnost da, putem zapadnobalkanskog fonda, obezbijedimo grant sredstva koja bismo koristili za realizaciju druge i treće faze projekta – istakao je Adžić.

Adžić se osvrnuo i na prvu fazu projekta WATSAN, naglasivši da je kroz istu 2018. godine omogućeno savremeno upravljanje Komunalnog preduzeća „Vodovod“ vodovodnim sistemom, kroz telemetriju, digitalizaciju i sveobuhvatan monitoring.

Ovom prilikom Adžić je izrazio zahvalnost Ministarstvu finansija i Vladi Republike Srpske, te Evropskoj investicionoj banci, na podršci u realizaciji ovog kapitalnog projekta, čijom će implementacijom biti omogućeno snabdijevanje pitkom vodom u 12 mjesnih zajednica za 7000 novih potrošača.

– Kroz temeljan pristup Gradske uprave i Komunalnog preduzeća „Vodovod“ ovom infrastrukturnom pitanju, urađena je Strategija vodosnabdijevanja na cjelokupnom prostoru grada Gradiška i hidraulički model vodosnabdijevanja ovog prostora. Kroz međunarodni projekat, završavamo izgradnju još jednog bunara na vodoizvorištu, putem kojeg ćemo obezbijediti dovoljnu količinu vode za narednih tridesetak godina – dodao je Adžić.

Pročitajte još

Potpisivanju ugovora o realizaciji projekta vodosnabdijevanja prisustvovala je i pomoćnica ministra finansija u Vladi Republike Srpske i predsjednik Jedinice za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija 2 RS“ Bojana Vasiljević Poljašević. Ona je pojasnila da je ukupna vrijednost projekta 30 miliona evra, uz 50 odsto sopstvenog učešća i 50 odsto sredstava Evropske investicione banke.

– Na korak smo da obezbijedimo i grantovska sredstva za ove kapitalne investicije – potvrdila je pomoćnica ministra finansija Bojana Vasiljević Poljašević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu