Društvo

(FOTO) OKO 100 UČESNIKA Počela 16. Regionalna konferencija o katastru, Srpska i Srbija potpisale sporazum

Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) otvorio je u Laktašima 16. Regionalnu konferenciju o katastru i infrastrukturi geoprostornih podataka, koja će trajati dva dana.

konferencija u laktašima , rugipp
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Konferencija je okupila oko 100 učesnika iz Srbije, Federacije BiH, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Švedske, Holandije, Belgije, Svjetske banke, te predstavnike Savjeta za infrastrukturu geoprostornih podataka Republike Srpske, predstavnike Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci i druge učesnike iz privatnog i javnog sektora.

Na 16. Regionalnoj konferenciji učesnici će imati priliku da se upoznaju sa infrastrukturom geoprostornih podataka, katastrom i geodetskom infrstrukturom i tržištem nepokretnosti i održivim razvojem kroz prezentacije predstavnika svih geodetskih uprava i da se upoznaju sa stanjem u regionu i Evropi.

Stanković je istakao da će učesnici konferencije imati priliku da se upoznaju sa dostignućima uprava u regionu ali i Evropi i da su stručni skupovi kao što je ova konferencija odlična prilika za razmijenu znanja, iskutsva i stručne prakse kako bi u narednom periodu ta saznanja primijenili i unaprijedili rad RUGIPP.

Stanković je dodao da očekuje da se tokom održavanja konferencije dođe do  kvalitetnih zaključaka na kojima će uprave iz regiona biti obavezne da rade u narednom periodu.

Tokom prvog dana konferencije, Stanković i direktor Republičkog geodetskog zavoda Republike Srbije (RGZ) mr Borko Drašković potpisali su Sporzum o saradnji.

rugipp , potpisivanje sporazuma
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Dragan Stanković direktor RUGIPP-a
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

-RUGIPP i RGZ su i u prethodnom periodu imali veoma dobru saradnju, koju ćemo potpisivanjem ovog sporazuma intenzivirati u različitim oblastima iz nadležnosti ove dvije institucije – istakao je Stanković.

Stanković je dodao da je Sporazum potpisan na period od deset godina i izrazio uvjerenje da će RUGIPP uz pomoć kolega iz RGZ značajno doprnijeti unapređenju rada i pružanju usluga RUGIPP-a građanima i drugim korisnicima. 

Ovim sporazumom predviđeno je da se radi na pripremi i realizaciji projekata iz oblasti procijene i vođenja vrijednosti nepokretnosti, uspostavljanja i vođenja centralnog adresnog registra, digitalnog arhiva, premjera, katastra nepokretnosti, osnovnih geodetskih radova i drugih poslova iz oblasti geodezije i katastra.

Pročitajte još

Drašković je istakao je da ovim sporazumom započinje nova era saradnje dvije uprave i da je sporazum potpisan na obostrano zadovoljstvo. Pored toga, dodao je da ove dvije uprave imaju punu podršku rukovodstva Srbije i Srpske.

Drašković je najavio da će za početak saradnje RGZ i RUGIPP početkom oktobra ove godine zajedno organizovati Prvi sabor geodeta Republike Srbije i Republike Srpske na Fruškoj gori.

Na Prvom saboru geodeta Srpske i Srbije očekuju se preko hiljadu učesnika iz Republike Srpske, Republike Srbije, regiona, Evrope i svijeta.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu