Svijet

(VIDEO, FOTO) "OTVORILA SU SE VRATA PAKLA" Ispovijesti iz aviona u kojem je stradao putnik tokom turbulencija

Putnici aviona "boing 777", aviokompanije "Singapore Airlines", koji je juče morao hitno da sleti u Bangkok, nakon što je tokom leta došlo do stravičnih turbulencija.

Stravične turbulencije u avionu
FOTO: NARONG SANGNAK/EPA

Usljed turbulencija jedna osoba je preminula, a oko 20 je povrijeđeno, ispričali su kako su izgledali dramatični trenuci na visini od 10.000 metara.

U avionu, koji je letio iz Londona za Singapur, bilo je 229 putnika i članova posade. Prema navodima putnika, odjednom su se “otvorila vrata pakla”.

Avion je odjednom propao nekih 100 metara, a potom je haos trajao gotovo 90 skeundi.

– Sve je bilo savršeno. Let je tekao glatko, uopšte nije bilo turbulencija – priča putnik Endru Dejvis za CNN.

Pročitajte još

On je sjedio u prednjem dijelu aviona i vidio je kako je više od deset putnika zadobilo povrede, ali i trenutak kada je preminuo Džof Kičen (73).

– Taj gospodin je sjedio odmah iza mene. Mnogima je trebala pomoć, ali morali smo njemu da pomognemo. Pomogao sam da ga podignemo, spustili smo ga između sjedišta, kako bi mogli da mu daju vještačko disanje – priča Dejvis.

On kaže da je reanimacija trajala oko 20 minuta.

Za to vrijeme svuda okolo ljudi su vrištali. Njihove povrede su bile stravične. Kada sam se okrenuo vidio sam ženu sa stravičnom posjekotinom, krv joj je lila niz lica. Jedan stariji putnik bio je u stanju teškog šoka – priča Dejvis.

Sve se desilo odjednom

Džafran Azmir rekao je za Reuters da je avion odjednom stravično propao i da je sve počelo da se trese.

– To je bilo dramatično propadanje, da svi koji su sjedili a nisu bili vezani su odetjeli iz svojih sjedišta. Mnogi su udarili glavama u kasete za ručni prtljag, ulubili su ih od siline. Udarili su tamo gdje su maske i svjetla i probili kroz to – svjedoči Azmir o užasu koji se dogodio na letu.

Azmir priča da se sve odigralo toliko brzo, da niko nije ni stigao da odreaguje.

– Bilo je putnika u toaletu, posada je bila na nogama kada je turbulencija počela – ispričao je on.

Nakon incidenta, avion se hitno preusmjerio na Bangkok. Deo putnika je drugim letom prebačen u Singapur, ali je na Tajlandu ostalo 79 putnika i šest članova posade, među kojima su i oni koji su povređeni.

Razlog smrti srčani udar

Kako navodi CNN među povrijeđenima su državljani Australije, Malezije, Velike Britanije, Španije, Novog Zelanda, Irske i SAD.

Vjeruje se da je gospodin Kičen preminuo od posljedica srčanog udara, a njegovo tijelo prebačeno je na obdukciju, kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti.

Više putnika zadobilo je teške tjelesne povrede, u vidu preloma i dubokih posjekotina, prenosi Telegraf.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu