Banjaluka

(FOTO) POPIJ, POJEDI, ALI U WC NE MOŽE Banjaluka dočekuje turiste u lokalima bez toaleta, a evo kako je to moguće

Zvuči nevjerovatno, ali u strogom centru Banjaluke postoje ugostiteljski objekti u kojima nema toaleta. Među takvim je popularna poslastičarnica na Trgu Krajine i kafeterija u zgradi "Ekvator".

slastičarna Manja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIR

Oba ova lokala nalaze se u neposrednoj blizini klizališta, luna parka i Parka “Petar Kočić”, u kojem se održava “Zimzobal”, manifestacije na kojoj se očekuje veliki broj turista.

Uz to, upravo u poslatičarnicu “Manja” u prizemlju polusrušenog hotela “Palas”, često dolaze roditelji s malom djecom, da se počaste nakon zabave u luna parku ili na klizalištu.

-Zamislite, uđete s djetetom koje, nakon jurcanja po hladnoći, hoće kolač, sladoled, sok, a hoće i da piški, ali nema gdje ni da opere ruke prije jela – jada se jedna Banjalučanka.

Kad je upitala za toalet, rekli su joj da se te prostorije nalaze u “susjednom lokalu”.

-To ustvari nije susjedni lokal, prilično udaljen od poslastičarnice. Morate izaći napolje, na ulicu, pa odšetati na drugi kraj zgrade, da biste dijete odveli u WC – kaže naša sagovornica.

Problemi zbog rušenja “Palasa”

Saša Trivić, vlasnik i direktor kompanije “Krajinaklas”, u čijem sastavu je poslastičarnica “Manja”, priznaje da sa toaletom u ovom lokalu odavno imaju problem.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

– Dok nije počelo ovo najnovije rušenje “Palasa” imali smo toalet u sklopu kafe – poslastičarnice, ali to faktički nije bio naš, nego gradski toalet. Koristili su ga svi koji su prolazili Trgom, a mi smo plaćali čistačicu, koja je radila non stop. Nadam se da će sad građani malo da se odviknu od toga – kaže Trivić.

Dodaje da su, kad su počeli radovi na “Palasu”, izbačeni iz dijela prostora u kojem je bio i toalet, i da je taj dio zgrade srušen.

U Gradskoj uprave kažu da “mokri čvor” u sklopu slastičarne “Manja” zbog građevinskih radova “trenutno nije u funkciji”, te da je gostima na raspolaganju toalet koji se nalazi u sastavu hotela “Palas”.

Po zakonu, svaki ugostiteljski objekat mora imate toalet, to spada u takozvane minimalne tehničke uslove, ali zakon predviđa i mogućnost da WC ne bude u sklopu kafane, nego negdje “u komšiluku”.

U slučaju kada se toalet nalazi izvan ugostiteljskog objekta, pristup toaletu mora biti betoniran, popločan i noću osvijetljen, a prolaz do njega zaštićen od padavina – navodi se u Zakonu o ugostiteljstvu.

Ekvator zgrada
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kada je u pitanju kafeterija u “Ekvatoru” situacija je još bizarnija. Iako je to kafana, kao i svaka druga, jer ima šank, stolove, konobara, goste koji tu sjede i druže se, radno vrijeme od 7 do 23, ova kafeterija je registrovana kao fabrika za preradu kafe i čaja.

Radi se, naime, o lokalu iz franšize “Fabrika kafe” (Fabrika Coffee), a ova je firma registrovana kao pržionica kafe, odnosno, po šifrarniku, kao preduzeće iz oblasti prehrambene industrije, a kao dodatna djelatnost navedena je trgovina.

“Mi nemamo toalet”

Istina, u Fabrici kafe u centru Banjaluke se ne služi alkohol, ali se ispijaju ogromne količine kafa, čajeva, sokova i vode, a kad gost upita za toalet, konobarica će mu mirno i ljubazno, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu, reći: “Mi nemamo toalet”.

Ova kafeterija nema WC ni u komšiluku, ni u susjednjem lokalu.

-Kada je riječ o kafeteriji “Fabrika kafe”, ona je registrovana kao trgovinski objekat, a s obzriom da se sam objekat nalazi u sklopu TC “Ekvator”, posjetiocima je na raspolaganju toalet koji se nalazi unutar ovog tržnog centra – tvrde u Gradskoj upravi.

Gosti kafeterija, međutim, tvrde da im nije na raspolaganju ništa.

Jedno vrijeme su se “švercovali” u WC-ima unutar poslovnog centra “Ekvator”, ali su vlasnici trgovačkih i zanatskih radnji to opazili, pa zaključavaju svoje toalete.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije