Svijet

(FOTO) PREMINUO JOŠ JEDAN PUTINOV KRITIČAR Dmitrij Markov (42) umro istog dana kad i Navaljni

Ruski fotograf Dmitrij Markov preminuo je u 42. godini, lokalni mediji u njegovom rodnom gradu Pskovu rekli su u petak, pozivajući se na njegove prijatelje.

Vladimir Putin
FOTO: OLGA MALTSEVA / POOL/EPA

Markov, koji se oslanjao isključivo na telefon marke Ajfon za svoje fotografije, a postao je poznat po snimanju slika svakodnevnog života u Rusiji i njenim regionima.

Njegova fotografija maskiranog policajca specijalnih snaga koji sjedi ispod portreta predsjednika Vladimira Putina postala je simbol protesta 2021. godine protiv zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je preminuo juče, na isti dan kad i Markov.

Ova fotografija je prodata za 2 miliona rubalja (21.760 dolara) na onlajn aukciji, a prihod je išao ljudima koji su bili uhapšeni ili kažnjeni tokom protesta u podršci Navaljnom.

Volontirao je u sirotištu i radio kao pomoćni nastavnik u dobrotvornoj organizaciji koja pomaže osobama sa invaliditetom.

Objavio je tri knjige svoje fotografije, a njegova Instagram stranica sa fotografijama Rusije ima više od 800.000 pratilaca, piše Moscow Times, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije