Kultura

(FOTO) "Prilika da se prisjetimo poginulih i ranjenih boraca" U Prijedoru prikazan dokumentarni film o odbrani grada, a potom uručene plakete braniocima

Projekcijom dokumentarnog filma "Odbrana grada Prijedora" i uručenjem prigodnih plaketa braniocima grada, u Prijedoru je večeras počelo obilježavanje 32 godine od odbrane grada od napada paravojnih muslimanskih i hrvatskih snaga u kojem je poginulo 15, a ranjeno 26 boraca.

(FOTO) "Prilika da se prisjetimo poginulih i ranjenih boraca" U Prijedoru prikazan dokumentarni film o odbrani grada, a potom uručene plakete braniocima
FOTO: SRNA

Načelnik gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je da je obilježavanje Dana odbrane grada jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji Prijedora.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

– Mnogo puta smo rekli zašto je ovaj datum toliko značajan. Grad Prijedor je 30. maja 1992. godine odbranjen od muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija koje su ga tog jutra napale – izjavio je Kolar novinarima.

On je naveo da je večeras prikazan film rađen u okviru serijala RTRS “Misija” o odbrani grada Prijedora koji znači mnogo jer je to dio istorije koju treba da pišu oni koji su u tim događajima učestvovali i koji žive na ovim prostorima.

Ovo je bila prilika da se prisjetimo svih poginulih i ranjenih boraca, ali i onih koji su taj dan učestvovali u odbrani grada i da uručimo plakete grada Prijedora sa porukom da te ljude i te dane nikada ne smijemo zaboraviti i sa željom da nam se ne ponove događaji iz 40-tih i 90-tih godina prošlog vijeka – rekao je Kolar.

Zdravka Karlica, koja je u napadu na Prijedor izgubila supruga Zorana, izjavila da je ovo najznačajniji datum za ovaj grad i da se obilježava svake godine.

– Hvala onome ko se sjetio da na ovaj način obilježimo. Ima ove mladosti koja vodi računa o svemu što se dešavalo i nadam se da se nikad više neće desiti – rekla je Karlica koja je u Prijedoru predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Pročitajte još

Na večerašnjoj svečanosti uručeno je 15 plaketa porodicama poginulih boraca i 26 ranjenim pripadnicima policije i teritorijalne odbrane, a uručena je i jedna kolektivna plaketa za sve koji su učestvovali u odbrani grada.

U ime branilaca, plaketu je preuzelo Odjeljenje za boračko-invaldisku zaštitu grada Prijedora koje će je kasnije predati, prema njihovom dogovoru, jednoj od boračkih organizacija.

Obilježavanje Dana odbrane grada biće nastavljeno sutra u 9.00 časova kada će biti služen parastos u Crkvi Svete Trojice. Potom će u 9.30 časova biti položeni vijenci ispred spomen-ploče u zgradi Policijske uprave Prijedor. U 10.00 časova biće položeni vijenci ispred spomenika “Za krst časni” i prislužene svijeće u spomen-kompleksu “Kameni cvijet”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu