Kultura

(FOTO) Publika već željno iščekuje sljedeći: Završen 2. Festival pozorišta "Ljubica" u Gradiški, evo ko su NAJBOLJI GLUMCI I PREDSTAVE

Predstavom “Dječije povrede”, koju su u revijalnom dijelu programa izveli Sloboda Mićalović i Vuk Kostić, završen je 2. Festival pozorišta Republike Srpske "Ljubica" u Gradiški.

festival pozorišta ljubica
FOTO: DALIBOR STOJNIĆ/RTV GRADIŠKA

Za najbolju predstavu, po ocjeni stručnog žirija, proglašena je predstava “Pjevanje i ćutanje Sofke Nikolić”, Gradskog pozorišta „Semberija“, dok je nagrada za najbolju glumicu otišla u ruke Bojane Milanović, koja je dočarala lik Sofke iz nagrađene predstave.

Za najboljeg glumca proglašen je Ljubiša Savanović iz Gradskog pozorišta “Jazavac”.  Žiri je ove godine dodijelio nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu. Prvu je odnio Darko Stojić iz Pozorišta Prijedor, dok je druga pripala Božani Kukilo iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

festival pozorišta ljubica
FOTO: DALIBOR STOJNIĆ/RTV GRADIŠKA
festival pozorišta ljubica
FOTO: DALIBOR STOJNIĆ/RTV GRADIŠKA
festival pozorišta ljubica
FOTO: DALIBOR STOJNIĆ/RTV GRADIŠKA
festival pozorišta ljubica
FOTO: DALIBOR STOJNIĆ/RTV GRADIŠKA

Najbolja predstava, na 2. Festivalu pozorišta u Gradiški, po ocjeni publike  je predstava „Kauboji“ Pozorišta Prijedor.

Festival je zvanično zatvorio gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić koji je tom prilikom podsjetio da Festival nosi ime Gradiščanke Ljubice Lazić Stefanović, prve profesionalne glumice u BiH. Adžić je naglasio da je opredjeljenje gradske uprave da otrgne od zaborava ljude koji su na najbolji način pronosili ime Gradiške.

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška, koje je organizator Festivala, Zlatan Vidović, rekao je da je ovogodišnji festival opravdao očekivanja.

Pune sale svih šest dana dokaz su da je festival opravdao očekivanja i mislim da je publika ove godine uživala u predstavama žanrovski  i koncepcijski različitim. Najveći uspjeh ovog festivala je to da publika već željno iščekuje sljedeći – rekao je on. Dodao je da je sve ovo dokaz da je kultura u Gradiški i dalje poželjna i da treba samo neko ko će da je ponudi.

Da je tako, dokaz je i predstava „Dečije povrede“, odigrana u revijalnom dijelu programa u prepunoj  velikoj sali Kulturnog centra. Glumica Sloboda Mićalović rekla je da je kroz predstavu ispričana neobična ljubavna priča u kojoj svako može da se pronađe.

-Riječ je o dvoje ljudi koji su najbolji prijatelji, koji traže ljubav i sreću izvan toga, a ne vide da ih sudbina stalno spaja i šalje signale navodeći ih da prepoznaju da su jedno drugom potrebni – istakla je ona. Govoreći o Festivalu na kojem je zajedno za Vukom Kostićem odigrala pomenutu predstavu u čast nagrađenih, rekla je da su ovakvi kulturni događaji značajni za sredine kakva je naša.

Pročitajte još

Tokom 2. Festivala pozorišta Republike Srpske „Ljubica“, u čast Ljubice Lazić Stefanović, publika je tokom pet dana imala priliku da pogleda predstave profesionalnih  pozorišta Republike Srpske, prisustvuje okruglim stolovima, masterklasovima i uživa u klubskim svirkama.

U takmičarskom dijelu programa Narodno pozorište Republike Srpske izveo je predstavu „Čelične magnolije“, Gradsko pozorište „Jazavac“ predstavilo se predstavom „Istina“, Gradsko pozorište „Semberija“ odigralo je „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“, Pozorište Prijedor predstavilo se predstavom „Kauboji“, dok se Gradsko pozorište Gradiška predstavilo monodramom „Povratak“ koja nije bila u takmičarskom dijelu programa, piše RTV Gradiška.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu