Društvo

(FOTO) Sve je MANJE STUDENATA koji rade preko Omladinske zadruge: Loša ponuda poslova i MIZERNA SATNICA odvlače studente od rada

Studenti koji žele da zarade džeparac uglavnom rade povremene ili sezonske poslove preko omladinskih zadruga.

omladinska zadruga KAB
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mladi uglavnom traže lake i brze poslove kako bi od te zarade mogli pokriti troškove studiranja.

Omladinska zadruga “KAB” je napoznatija u Banjaluci i njihova djelatnost je pronalazak povremenih i sezonskih poslova, ali i zamjena odsutnog radnika.

omladinska zadruga KAB
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Mi možemo angažovati i đake sa navršenih 16 godina, studente i nezaposlenu omladinu. Postati član naše zadruga je vrlo lako, donese se određena dokumentacija i račun iz banke – izjavio je direktor omladinske zadruga “KAB” Ivo Turkeš.

Kada je riječ o poslu, kaže da njega ima dovoljno, ali ima prepreka i ograničenja.

– Inspekcija rada ne dozvoljava da naši članovi rade na pozicijama kao što su zamjena radnika i kada je povećan obim posla u ugostiteljstvu i trgovini – izjavio je Ivo Turkeš.

To su jedne od glavnih pozicija koje traže dodatne radnike i imaju najviše posla, ali da poslodavci ne bi imali probleme, omladinska zadruga “KAB” je odustala od tih pozicija.

Koliko god bilo dodatnog posla, ponovo se stvara novi problem, a to je manjak radnika, odnosno studenata.

Ivo Turkeš direktor omladinske zadruge KAB
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Na banjalučkom Univerzitetu je prepolovljen upis studenata u odnosu na 2022. godinu. Prije je bilo dosta studenata na privatnim fakultetima, ali izgleda da to roditelji  ne mogu finansirati – dodao je Turkeš.

Dodao je da se većina studenata posvetila učenju i fakultetu i da zbog toga imaju manju zaintresovanost za dodatni posao.

– Mi smo našu osnovnu cijenu za privremene poslove povećali sa 5 KM na 6 KM, nije velika razlika, ali studentima znači, ako radi negdje 8 časova to ukupno izađe 48 KM– izjavio je Turkeš.

U skladu sa povećanjem cijene rade, dodaje Turkeš, morali su podići satnicu studentima.

Dodaje kako je mali spektar poslova koji trenutno imaju, a i sezonski poslovi su slabi.

Ipak, rad u buticima je bilo najgore iskustvo za sve studente.

Pročitajte još

– Ove godine smo sa njima prekinuli saradnju, iz razloga jer nisu čak htjeli ispoštovati cijenu od 4 KM, kada se kod nas povećala najveća plata oni su oborili satnicu na 3 KM – dodaje on.

Za kraj je dodao da je teško pronaći posao i naravno kasnije naplatiti taj posao i rad.

Omladina traži lake i brze poslove kako bi od te zarade mogli pokriti troškove studiranja i života koji nisu mali, ali je satnica presudni faktor da li će prihvatiti ponuđeni angažman.

Pojedini studenti nemaju drugu opciju nego da se izbore i obavljaju teške poslove da bi zaradili i pomogli svojim roditeljima. Neki nemaju mogućnost biranja pa prihvataju sve oblike posla koliko god bili teški i zamorni, ali jedno je sigurno, poslovi nisu lagani i slabo su plaćeni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu