Biznis

(FOTO) "Velika dobit, veći broj korisnika i nove akvizicije" Generalna direktorka Jelena Trivan o uspjesima kompanije m:tel u 2023. godini

Za kompaniju m:tel 2023. godina bila je veoma uspješna, obilježena velikom dobiti, povećanjem broja korisnika i novim akvizicijama koje su dodatno učvrstile poziciju ove kompanije kao vodećeg telekom operatera u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz ove kompanije.

Jelena Trivan
FOTO: MTEL

Ovakvi poslovni uspjesi rezultat su strateških odluka menadžmenta kojima je postavljen novi kurs u poslovanju kompanije.

Generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan ističe da je odluka o isplati 50% neto dobiti akcionarima za 2022. godinu bila revolucionarna, jer je promijenila decenijsku politiku isplate dividende koju su ekonomski stručnjaci ocijenili jedinstvenom u svijetu.

„M:tel i dalje isplaćuje najveću dividendu svojim akcionarima čime je zadržao poziciju lidera telekomunikacione industrije i u ovom segmentu, gde je prosečan racio isplate među evropskim telekom operaterima do 40%. Iako berza nije u potpunosti prepoznala važnost ovakve odluke, njena ispravnost je sada i više nego očigledna jer smo u 2023. godini ostvarili rekordnu dobit, finansijski konsolidovali kompaniju, a istovremeno akvizirali nove korisnike, proširili svoj portfolio i objasnili da dobit može biti racionalno iskorišćena u povećanje vrednosti kompanije i likvidnost privrede – zaključuje Trivan.

FOTO: MTEL
FOTO: MTEL
FOTO: MTEL
FOTO: MTEL

Kompanija m:tel je u prvih devet mjeseci prošle godine bilježila stabilan rast neto dobiti od 15%, a takav trend biće potvrđen i završnim finansijskim izvještajem za 2023. godinu. Iako svi finansijski pokazatelji potvrđuju snažan rast kompanije, Trivan kaže da prethodnih dana svjedočimo zlonamjernim napadima na m:tel kojima se želi umanjiti ovakav uspjeh.

-Poređenje vrednosti m:tel-a i BH Telecom-a kroz cene akcija na dve različite berze je potpuno pogrešno, što su potvrdili i ekonomski analitičari, jer se na berzama trguje sa oko 30% dionica m:tel-a i oko 10% dionica BH Telecom-a. Finansijski rezultati m:tel-a su i svih prethodnih godina bili daleko bolji od konkurentskih telekom operatera, a to će povrditi i izvještaj za 2023. godinu koji objavljujemo ove sedmice – tvrdi generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan.

Među strateškim odlukama u 2023. godini je i ona o prodaji građevinske infrastrukture, odnosno antenskih stubova, što je apsolutni trend u industriji telekomunikacija u Evropi.

Transformacijom poslovanja na ovaj način, kompanija m:tel je povećala svoju likvidnost i rad kakav primjenjuju svi svjetski operateri. Uz to, m:tel je u 2023. godini učvrstio svoju tržišnu poziciju akvizicijom kompanije Trion Tel, što je doprinijelo dodatnom rastu profitabilnosti.

F.T.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu