Društvo

(FOTO) Žive u kući od blata i jedu što ulove: Kako je Miloš doveo mlade iz cijelog svijeta u srednjevjekovnu tvrđavu Maglič

Mladi arheolog Miloš Sretenović obišao je mnoge zemlje sveta. Najjači utisak na njega je ostavila Južna Amerika i način života tamošnjih stanovnika, i to ga je motivisalo da donese neočekivanu odluku.

(FOTO) Žive u kući od blata i jedu što ulove: Kako je Miloš doveo mlade iz cijelog svijeta u srednjevjekovnu tvrđavu Maglič
FOTO: RINA

Kada se vratio u beogradsku kancelariju više ništa nije bilo isto. Intenzivno je počeo da razmišlja da svoj život promeni iz korena, a svoj san je i ostvario.

Podno zidina srednjovekovne tvrđave Maglič kod Kraljeva realizuje projekat održive zajednice, u kom učestvuju volonteri iz svih zemalja sveta. Otkupio je imanje površine od oko pet hektara i tu napravio jedinstveni volonterski kamp u regionu – “Magličgrad”.

Do sada je kroz Magličgrad prošlo oko 200 volontera iz čitavog sveta, piše RINA, prenosi Blic.

 Suština svega povratak prirodi i formiranje specifičnog samoodrživog naselja u kom bi živeli kao što je to bilo nekad.

Podno Magliča napravljen je specifičan kamp koji su izgradili isključivo volonteri iz čitavog svijeta. Kada stignu u ovu dolinu vijekova, oni volontiraju oko pet sati dnevno, ostalo vrijeme imaju da uživaju u prirodi i predjelima, jer su zbog toga zapravo i došli. Mahom su to u pitanju ekološki aktivisti i ljubitelji prirode – kaže za Miloš.

U izgradnji kampa ništa se ne kupuje, koristi se samo ono što ima u prirodi i na terenu.

Drvo koje smo koristili pronašli smo u reci Ibar, mi smo ga izvukli i od njega napravili statue i barske stolove, a od guma koje su takođe nađene u samom koritu rijeke napravili smo kao improvizovane stolice za sjedenje, tako da je ovde svaki segment maksimalno iskorišćen – kaže ovaj mladi arheolog koji je lider neobične zajednice okrenute prirodi.

Na placu koji je otkupio nalaze se i dve stare štale, koje su istim principom uredili i priveli nameni smještaja kako članova njegove samodržive zajednice, tako i za posjetioce i zaljubljenike u ovakav način života.

FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA
FOTO: RINA

– Građena je istom tehnikom kao i sama tvrđava Maglič, od velikog kamenja od pola metra i pravljenjem smese od blata, pijeska i kreča koja se spajala sa kamenom. Zato unutar objekta kada su i najpaklenije vrućine, sobna temperatura ne prelazi 20 stepeni jer su zidovi debeli više od pola metra – dodaje Miloš.

Do sada su podno Magliča boravili Danci, Nemci, Švajcarci, Rusi, Kolumbijci pa čak i Indijci. Imaju obezbijeđenu hranu, smještaj, ali i edukaciju. Nezaboravno druženje i izgradnja kampa su isustva za pamćenje.

Za sve posjetioce obezbeđeni su osnovni uslovi poput struje, vode, interneta, toaleta. Ono što ovo mesto razlikuje od ostalih jeste što se hrana služi u kotlićima, a na meniju su plodovi koje isključivo sami pronalaze u okruženju kao što su vrganji, lisičarke, koprive i poneka pastrmka.

– Cijeli ovaj predio ispod tvrđave nekako je daleko od javnosti, bez komšija i daje nam priliku da stvaramo nešto lijepo i naravno prihvatamo volontere iz čitavog svijeta koji su spremni da učestvuju u jednom ovakvom projektu. Želimo da stvorimo nešto posebno što bi bilo pozicionirano na turističku mapu Kraljeva a i čitave Srbije kako stranci ne bi obišli samo velike gradove i nastavili dalje, već da se zadrže što duže – zaključio je Miloš Sretenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu