Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FOTOGRAFIJE DJECE POTRESLE REGION Koja to zdravstvena stanja opravdavaju da PACIJENT BUDE VEZAN

Društvo
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić osvanule su potresne fotografije na kojima se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore, nekima su ruke vezane iza leđa, a mnogi u ovakvim položajima provode veći dio dana i cijelu noć te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Nakon ovih fotografija koje su potresle region, danas su na redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH, na inicijativu ministra rada i socijalne politike Veska Drljače, smijenjeni Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Povodom toga, srpski Telegraf kontaktirao je nadležne iz Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr. Laza Lazarević” da bi saznali koja to zdravstvena stanja opravdavaju da pacijent bude vezan.

V. d. direktora Klinike, doc. dr. Ivana Stašević-Karličić je objasnila koja su to stanja.

– Pod fizičkim sputavanjem se podrazumijeva sputavanje, odnosno ograničavanje slobode pokreta osobe s mentalnim smetnjama korištenjem odgovarajuće, odobrene opreme, kako bi se minimizirala mogućnost da pacijent povrijedi sebe i/ili druge. To je medicinska mjera koja se koristi u posebnim slučajevima, isključivo po nalogu ljekara i u skladu s odgovarajućim zakonima i pravilnicima – kaže doc. dr. Ivana Stašević-Karličić.

Dodaje da se takva odluka provodi samo ukoliko su ispunjeni određeni uslovi.

– Odluka o primjeni sputavanja je isključivo klinička odluka i provodi se samo ukoliko su ispunjena sva četiri navedena uslova: da osoba ima poremećaj koji zahtijeva liječenje; da je u tom trenutku nesposobno da odgovori na zahtjeve osoblja da sarađuje; da njegovo ponašanje ukazuje na ozbiljan i neposredan rizik od samopovređivanja ili povređivanja drugih i da manje restriktivne metode nisu dale rezultate ili da ih nije bilo moguće provesti. Takođe, mjera traje samo dotle dok postoji neposredna opasnost od ozbiljnog samopovređivanja i/ili povređivanja drugih. Primjenu mjere određuju stručni standard i Zakon o zaštiti osoba s mentalnim smetnjama – zaključila je v. d. direktora Klinike ”Laza Lazarević”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO