Svijet

FPO OKREĆE LEĐA SRBIMA? Kikl kaže da je sporazum Štrahea i Putinove partije MRTVO SLOVO na papiru

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl tvrdi da je za njega sporazum koji je raniji lider te stranke Hajnc Kristijan Štrahe sklopio sa partijom Jedinstvena Rusija predsjednika Vladimira Putina “mrtvo slovo na papiru”.

FPO OKREĆE LEĐA SRBIMA? Kikl kaže da je sporazum Štrahea i Putinove partije MRTVO SLOVO na papiru
FOTO: GEORGI LICKOVSKI/EPA

Kikl je izrazio želju da prekine veze sa strankom ruskog predsjednika. Rekao je i da nikada nije razumio veze FPO sa Balkanom i Rusijom i da je zbog toga dolazio u sukob sa Štraheom. Lider FPO Norbert Hofer o tome ima očigledno drugačiji stav, te je nedavno kazao da želi da zadrži sporazum o saradnji sa Putinovom strankom.

Štrahe je prije tri godine potpisao sporazum sa “Jedinstvenom Rusijom”, sa ciljem, između ostalih, da se edukuje mlada generacija u duhu patriotizma i želje za radom.

Saradnja sa drugim strankama je važna, ali u stvarnosti to nam nije potrebno, ako mene pitaju, rekao je Kikl i dodao da aktivnosti FPO u istočnoj Evropi nikada nije shvatao.

Ova izjava mogla bi značiti okretanje leđa FPO i prema Srbima, koje je Štrahe svojom politikom uspio da okupi oko te stranke. Ukoliko Kikl pobijedi u stalnoj borbi za prevlast u stranci, prijateljstvo FPO sa Srbima moglo bi biti prekinuto.