Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OSTAJU U POSLANIČKIM KLUPAMA Štraheova supruga ipak u parlamentu?

Svijet
Autor:

Foto: screenshot Twitter/HC Strache

Sudbina poslaničkog mandata supruge bivšeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea, koji je krajem maja podnio ostavku na sve političke funkcije usljed korupcionaške afere “Ibica”, i nakon odluke predsjedništva bečkog odbora stranke da ne može ući u poslaničke klupe, ostaje neriješena.

Iako se sinoć, odlukom predsjedništva FPO da se Filipi Štrahe ne da poslanički mandat u parlamentu, stranka nije uspjela da se riješi porodice Štrahe.

Rasprava oko mandata Filipe Štrahe ulazi u sljedeću rundu, pošto je Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo da će razmotriti da li Harald Štefan, koji treba da zauzme mandat Filipe osvojen u pokrajini Beč, treba da iskoristi svoj mandat osvojen u regionalnom izbornom okrugu.

Ukoliko izborni organi utvrde da Štefan treba, kao što je najavio, da u skupštinu uđe na osnovu mandata osvojenog u regionalnom okrugu, Filipa Štrahe ulazi u parlament preko pokrajinske liste pošto je bila na trećem mjestu kandidata.

Ispostavilo se da Štefan ne može da bira preko koje liste ostvaruje svoj mandat, već da mora da koristi direktni mandat koji je dobio u regionalnom okrugu Beč jug.

Ukoliko Ministarstvo odluči da Štefan mora da iskoristi direktni mandat Filipa Štrahe ulazi u parlament i sjediće među “neprijateljima” svog supruga, koji su mu čak suspendovali članstvo u stranci.

Inače partija je, obrazlažući odluku zašto ne želi da da mandat Filipi, navela da mora da se rasvijetli kako je dobijala velike svote novca za svoje djelovanje kao portparol za zaštitu životinja.

Štrahe je pojasnio, preko Fejsbuka, da je njegova supruga bila zadužena za društvene mreže i da je zahvaljujući joj ostvaren veliki uspjeh u elektronskim medijima.

Već duže mediji spekulišu da bi Štrahe i njegova supruga mogli odlučiti da osnuju sopstvenu listu, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Štrahe mogao računati sa prelaskom cenzusa.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO