Društvo

Galijašević: BiH još jednom prihvatila ulogu ‘Trojanskog konja’ u rušenju mira i stabilnosti same sebe

Sarajevo je organizovalo prividnu krizu u vezi sa migrantima kako bi džihadisti “prosto nestali” na unutrašnjoj “džamijskoj ruti”, pritajili se u BiH, te u budućnosti, kao “probuđeni spavači” predstavljali centar za organizovanje subverzivnih i terorističkih akcija u Evropi, smatra ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević: BiH još jednom prihvatila ulogu ‘Trojanskog konja’ u rušenju mira i stabilnosti same sebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako su najugroženije države u regionu “Zapadnog Balkana”, ipak krajnja meta ovog subverzivnog napada je EU, te neke zapadne zemlje, bivši partneri SAD, koji su svojim odnosom prema međunarodnoj trgovini, Kini, Rusiji i Iranu ozbiljno ugrozili geopolitičke interese Amerikanaca u Evropi – navodi Galijašević u autorskom tekstu za beogradski nedjeljnik “Pečat”.

On je ocijenio da je “BiH tako još jednom prihvatila ulogu ‘Trojanskog konja’ u rušenju mira i stabilnosti same sebe, ali i cijelog evropskog kontinenta svojim najjačim oružjem: međunarodnim terorizmom i mrežom koju gradi i njeguje već tri decenije”.

Galijašević je naveo da su savremene ideološke predstave o “ruskoj prijetnji” i navodno aktivnoj ulozi srpskog naroda u njoj, postale za zapadne vlade i medije zgodan način da se identifikuju različite politike i grupe kao destruktivne, a da se istovremeno “ekstremistički režim u Sarajevu amnestira unaprijed od fundamentalizma i podrške terorističkim grupama”.

Tako je, kako je istakao, zanemarena i specijalna operacija prebacivanja vojnika “Al Nusre”, “Al kaide” i “Islamske države” iz Turske prema granicama EU, koja je izvedena uz buku prividnih optužbi i prozivki zbog navodne nespremnosti za takozvani migrantski talas.

– Važan aspekt promjene vjerske i bezbjednosne situacije u BiH i Evropi, zagušen je samooptuživanjem ministra bezbjednosti Dragana Mektića o navodnim propustima zbog kojih organizovani kriminal sprovodi operaciju trgovine ljudima velikih razmjera – naveo je Galijašević.

On je pojasnio da, na lokalnom planu, ova radikalna islamistička struktura, vojnici bez utvrđenog identiteta, postaju složeni mehanizam pritiska na hrišćansko društvo u cjelini.

Prema njegovim riječima, naseljavanje Arapa po Sarajevu u vezi je sa organizovanjem vehabijskih naselja (njih 64), izgradnjom paradžemata (22), zataškavanjem terorističkih napada u Zvorniku i Rajlovcu, ubistvom policajaca i vojnika, te kontraobavještajnom pomoći džihadistima u odlasku na ratišta i stvaranjem uslova za nekažnjen povratak u BiH.

– Na kraju su sa turskom vladom dogovorili preusmjeravanje migrantskog talasa u slijepu ulicu tamnog vilajeta – naveo je Galijašević.

Galijašević je upozorio da je migrantski udar na BiH najprije nastavak pritiska na Srbe i Hrvate.

– Hiljade njih dolazi u trenutku kada Republika Srpska više nema vojsku koja bi branila njene granice i nema svoju obavještajnu službu, koja bi pratila, prikupila i analizirala važne informacije vezane za njenu državnu bezbjednost – naveo je Galijašević.

On je dodao je da je ministar bezbjednosti Dragan Mektić, kada su krenuli migranti u grupama i talasima, “u maniru bahatog birokrate, ilegalne migrante poslao Hrvatima, da bi u stvorenoj konfuziji prikrio mlade Pakistance i Arape, bezbjednosno rizične, podšišane i obrijane borce poraženih terorističkih organizacija u bjekstvu i omogućio im popunjavanje izgubljenih potencijala na Balkanu”.

Galijašević tvrdi da o migrantima i nisu prikupljane informacije, a da priča o kišom ugroženim serverima sa bazom podataka o migrantima, služi da se unište tragovi organizovane migrantske zavjere.

On je naveo da se 4.526 migranata izjasnilo za podnošenje zahtjeva za azil.

– S obzirom na to da u praksi i zakonu postoji ‘iskazivanje namjere stranca utvrđenog identiteta’ koje važi samo 15 dana, a da je ova vrsta namjere ništavna jer identitet ovih lica uopšte nije utvrđen, to znači da je Služba za poslove sa strancima, po političkim nalozima Bakira Izetbegovića i Dragana Mektića, potpuno nezakonito i kriminalno, u azilantskim centrima pokušala da od ilegalnih migranata napravi azilante, tako što je svima podijelila formulare i obrasce zahtjeva za azil – rekao je Galijašević.