Biznis

GARANT ENERGETSKE STABILNOSTI Zdravković: Brojni benefiti "Turskog toka" za cijeli region

Energetičar Miloš Zdravković izjavio je povodom puštanja probnog gasa kroz cijevi "Turskog toka" položene u Srbiji da su brojni benefiti od tog gasovoda, ali da je najveći energetska stabilnost Srbije.

GARANT ENERGETSKE STABILNOSTI Zdravković: Brojni benefiti "Turskog toka" za cijeli region
FOTO: NENAD MIHAILOVIĆ/RAS SRBIJA

To je dvosmjerni gasovod kojim gas može da se kreće iz pravca Bugarske ka Mađarskoj i obrnuto. To je važno zbog energetske bezbjednosti, ne samo Srbije, već umrežavanja cijelog regiona zapadnog Balkana sa gasnim instalacijama – rekao je Zdravković.

On je ukazao da cijeli gasovod “Turski tok” na teritoriji Srbije još nije izgrađen, ali da, ako je suditi po tempu dosadašnjih radova, to ne treba da brine.

– Na teritoriji Srbije ostalo je da se uradi još jedna kompresorska stanica. Ona će sigurno biti završena do juna, a potrebno je da se završe i dvije takve stanice na teritoriji Bugarske. Međutim, pritisak gasa u cijevima koje su položene na trasi “Turskog toka” je dovoljno veliki da gas može da prođe iz Bugarske ka Srbiji i da u Pančevu već može da se koristi za potrebe gasne elektrane, odnosno za pravljenje struje i toplotne energije – rekao je Zdravković za “Sputnjik”.

On je dodao da preostaje i obiman posao na gasifikaciji zemlje u punom kapacitetu, te da će Srbija i Bugarska moći da koriste gas, ali i da zarađuju više od “Turskog toka” kada budu završene kompresorske stanice.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, tada će “Gasprom” ovom rutom moći da izvozi gas i na teritoriju Republike Srpske, odnosno Federacije BiH i ka Mađarskoj.

On je naveo da je predviđeno da u bliskoj budućnosti u Srbiji bude izgrađeno još pet gasnih elektrana i objasnio da su to zapravo elektrane-toplane, koje će biti podignute uz najveće industrijske centre Srbije.

– U Pančevu će se proizvoditi četiri odsto struje ukupno proizvedene u Srbiji, uz to će se snabdijevati toplotnom energijom rafinerija i svi njeni pogoni. Sa punim kapacitetom “Turskog toka” to će biti moguće uraditi u blizini Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Kada se proizvodi struja, nusproizvod je toplotna energija koja se koristi uz velike industrijske, odnosno, poslovno-stambene centre – objasnio je Zdravković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je probni gas već prošao kroz “Turski tok” u Srbiju i da će u srijedu, 30. decembra, zvanično biti pušten u rad novi gasovod od Bugarske do Mađarske granice.