Hronika

"GDJE JE DERIŠTE, DA I NJEMU PRESUDIM" Ispovijest kćerke muškarca kojeg je ubio POMAHNITALI DJED

Romana mi je dala svog sina, starog tek dvije nedelje, i kazala mi da se sakrijem. Sa bebom sam utrčala u kuću i dok su u dvorištu odjekivali hici, čula sam djedu kako viče: “Gdje je ono derište, da i njemu presudim”. Sigurna sam da bi i mene i mog malog bratanca ubio… A onda sam izašla napolje i vidjela majku kako u krilu drži glavu mog brata Ivana. Rekao je: “Mama, ja sam gotov. Molim te, čuvaj mi sina”. Onda je samo sklopio oči. Znala sam da je preminuo.

"GDJE JE DERIŠTE, DA I NJEMU PRESUDIM" Ispovijest kćerke muškarca kojeg je ubio POMAHNITALI DJED
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ovako, za Novosti, priča A. R. (11), čijeg je oca Jastreba Asanovića (38) i rođenog brata Ivana Ronića (19) hicima iz automatske puške marke “zastava AK 70” ubio djed po majci Nenad Ronić (63), koji je tom prilikom teško ranio i svog unuka Benjamina Ronića (15) i snahu Romanu Asanović (19).

Pročitajte još

Djed je predveče došao kod nas u kuću i pitao moju majku Moniku zašto je Ivan ubio svog brata od ujaka K. R. Mama mu je kazala da ga je neko slagao, ali djed nije htio ni da čuje. Kazao je da ćemo ga zapamtiti – kaže A. R.

Nenad je sjeo u auto, i ubrzo se vratio držeći pušku u rukama.

– Činilo mi se da je pijan. Sa oružjem je išao ka našoj kući. Moja majka Monika je stala ispred njega i kazala mu da ne čini to, jer je K. R. živ. Međutim, djed je nije slušao, već je prosiktao: “Moj unuk je mrtav, a sada ću ja vas da pobijem”. Onda je počeo da puca.

Kako kaže ova djevojčica, prvi rafal je pogodio njenog oca Jastreba, koji je, od zadobijenih povreda, preminuo na licu mjesta.

– Tada je moja majka skočila na djeda i pokušala da mu otme oružje – nastavlja A. R. – U tom trenutku, Romana mi je dala svog sina, starog tek dvije nedjelje, i kazala mi da se sakrijem u kuću, što sam i učinila.

Za to vrijeme Nenad se borio sa kćerkom, koja je pokušavala da mu otme oružje, ali je pomahnitali čovkek bez prestanka pucao.

– Pogodio je Ivana – priča djevojčica. – Zatim je u noge upucao Benjamina, a na kraju je ispalio hice u Romanu.

U međuvremenu, komšija Miloš Stefanović je uspio da savlada Nenada i otme mu oružje. Djevojčica je, sa bebom u rukama, tek tada sišla u dvorište. Kako se ispostavilo, Nenad je hicima iz “AK 70” pogodio Benjamina u noge, dok su Ivanovoj supruzi Romani meci zakačili bubreg i plućnu maramicu.

– Da nije bilo Miloša, djed bi ubio i mene i bebu i moju mlađu sestru, sigurna sam u to – kaže ona.

Foto: Privatna arhiva/RAS Sbija
Foto: Privatna arhiva/RAS Sbija

U domu Asanovića u utorak su se čuli vriska i lelek. Rodbina i prijatelji su oplakivali Jastreba i Ivana, spremajući se za današnju sahranu.

– Ovo neće ovako da se završi. Monikin svekar treba da stigne iz Njemačke i zato je sahrana pomjerena za srijedu. Ali, ovako, sigurno je, neće da se završi. Ne može policija doveka da čuva Nenadovu kuću – kazali su nam Jastrebovi rođaci.

Priznao djelo, dobio pritvor

Osumnjičeni Nenad Ronić u utorak je saslušan u tužilaštvu zbog sumnje da je počinio teško ubistvo. Kako saznajemo, on je priznao djelo za koje se tereti, a sudija mu je odredio pritvor do 30 dana.

Puška kojom je počinjen zločin je bila u ilegalnom posjedu, pa mu se na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja.