Magazin

Gdje je granica između vjere i sujevjerja: Evo na kojoj ruci se NOSI BROJANICA i da li treba da je kupimo sami sebi

Za brojanice su vezana mnoga sujeverja, međutim crkva naglašava da one služe isključivo za molitvu, a ne za igru, za ukras, "za sreću" ili kao "narukvica da djeca lijepo spavaju i ne sanjaju svašta".

brojanica
FOTO: LUCA ZENNARO/EPA

Jedina uloga i svrha brojanice je molitva, i prema brojanicama se treba odnositi s poštovanjem.

Preporučuje se da se brojanica nosi na lijevoj ruci, i to iz praktičnih razloga – dok se krstimo prilikom molitve lakše je da ona bude u lijevoj ruci. Ipak, ovo nije vjersko pitanje, već praktično, te ne predstavlja problem ni ako se brojanica nosi na desnoj ruci.

Pročitajte još

Takođe, budući da desnu ruku većina ljudi više koristi, nošenjem brojanice na lijevoj ruci smanjuje se mogućnost da se brojanica negdje zakači i pokida. Naravno, ukoliko je osoba ljevoruka, u tom slučaju je praktičnije da je nosi na desnoj ruci.

Pored toga, postoje i brojanice koje se nose oko vrata.

brojanica
FOTO: RUNGROJ YONGRIT/EPA

Kada se brojanica ne koristi u molitvi, preporučuje se da se odloži zajedno sa molitvenikom, Svetim Pismom i ikonama.

Mnoge teorije kruže i o tome da li brojanicu treba da kupimo sami sebi, ili treba isključivo neko drugi da nam je pokloni. Vjerovanje da brojanicu treba neko da nam pokloni je, ističe se, samo sujeverje. Lijepo je gest ukoliko vam neko pokloni brojanicu, ali nije nužan, možete je kupiti i sami sebi. Ukoliko brojanica pukne, može se spaliti ili baciti u rijeku. Brojanicu treba nositi kao molitveni znak koji je veza sa Bogom, i ne treba se pred svima moliti, već diskretno govoriti molitvu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu