Društvo

Sveštenik otkriva šta je najvažnije: Mnogi spas traže u molitvi, ali ne znaju kako da se PRAVILNO POMOLE BOGU

Jedan učenik Hristov postavio je pitanje Hristu: "Gospode, nauči nas moliti se Bogu". Ta molba je proizvela najveću rijeku molitve u svijetu, molitvu Gospodnju Oče naš koju iz dana u dan, iz godine u godinu, iz vijeka u vijek ponavljaju molioni sledbenika Hristovih.

brojanica
FOTO: LUCA ZENNARO/EPA

 Dobro je što ništa ne znamo o tom učeniku jer on na taj način predstavlja sve nas. Svi smo mi predstavljeni u njemu i on u naše ime govori: “Gospode, nauči nas moliti se Bogu!

Svaka molitva, izgovorena riječima ili ostala u mislima, proiznesena glasno ili šapatom, kroz hiljadama godina stare psalme ili slobodno nadahnuće iz srca, zapravo je izlazak pred Boga. O tome je Hristos govorio i Samarjanki: “Kad bi ti znala dar Božji i ko je taj koji ti govori: daj mi da pijem, ti bi tražila od njega i on bi ti dao vodu živu” (Jovan 4, 10).. Tim riječima Hristos nam je dao ključ za shvatanje nastanka molitve.Možda ste čuli priču o Svetom Savi, kada je učio nepismenog čovjeka da se moli Bogu. Našao ga Sveti Sava kako preskače neki šanac i kada skoči na jednu stranu, on kaže: “Ovo tebi”, a na drugu stranu, kaže: “‘Ovo meni”. Upita ga Sveti Sava šta to radi, a on odgovori: “Molim se Bogu”!. “Zašto se tako mučiš?”, reče mu Sveti Sava i doda: “Ja ću te naučiti kako da se lakše moliš”. I nauči ga Sveti Sava molitvu Gospodnju “Oče naš”. Ovaj čovek zahvali, a Sveti Sava sjede na lađu i otplovi. Odjednom, vide on onoga čovjeka kako trči po vodi i viče: “‘Oprosti duhovniče, ja zaboravih onu molitvu, pa ne znam šta ću sada!”.

Pročitajte još

Odgovori mu Sveti Sava: “Dobri čovječe, kad je tvoja vjera tako jaka da ideš po vodi kao po suhom, nastavi i dalje da se moliš kao i dosad”. Priča je priča, ali i dobra pouka. Naša molitva će biti ugodna Bogu, pa ma je mi čitali iz najopširnijeg molitvenika ili izgovarali svojim riječima, samo da je prožeta čvrstom vjerom u Boga i milost njegovu i da znademo šta od Boga tražimo. Zna Otac vaš šta vam treba prije no što zaištete od njega, ali On želi da mu se obraćamo za sve naše potrebe (Matej 6, 8)”, objasnio je jednom prilikom za Srbija Danas protojerej-stavrofor Dušan Kolundžić i dodao:

“Kažeš da treniraš svaki dan. Znači, aktivno se baviš nekim sportom. U sportu, pojedinačnom ili kolektivnom, mora postojati snažna koncentracija, kako bi postigao svoj ili svoje ekipe cilj. Kada je tako, onda se čudim kako ne možeš da se koncentrišeš na molitvu i post, kako to da posna hrana otežava ili onemogućava treninge. Dobar sportista mora da bude i dobar vjernik, jer sportista poštuje disciplinu, čini duhovni i tjelesni napor da bi postigao cilj, uzdržava se od prejedanja i alkohola, duvana i narkotika, u svemu živi urednim životom. A to Bog i Crkva zahtevaju i od svojih vjernika. Da disciplinovano poštuju Božje i crkvene zapovesti, da se trude, telesnim i duhovnim snagama, da očuvaju svoj život u zajednici sa Bogom i svojim bližnjima, prenosi Žena Blic.

Zamisli jednog fudbalera koji vrijedno trenira, ali utakmicu uvijek posmatra sa klupe za rezervne igrače. Vernik, koji se svakodnevno, kao i ti, redovno moli, koji se pokaje za svoje propuste, greške i ogrešenja, pred samim sobom, koji posti na Badnjak, možda i Veliki petak, na “velike svece i velike dane”, a ne posti sredu i petak, kao ni višednevne postove i, konačno, koji se ne pričešćuje, liči na fudbalera sa klupe. Zar to može biti cilj dobrog fudbalera i dobrog vjernika. Uznastoj zato, dragi brate, da povežeš post i molitvu, jer su to krila vrlinskog života čovjekovog, koja ga uzdižu ka Bogu. A Hristos je rekao da se i zli dusi, dakle sva iskušenja čovjekova, mogu odagnati samo molitvom i postom (Matej 17, 21)”.

Važno je znati i da postoje četiri stepena molitve: molitva tjelesna, stajanje, čitanje molitva u kojoj su riječi povezane sa umom svaka riječ čuje se i u umu u srcu molitva bez riječi, stajanje pred Bogom u miru i predanosti vjeri.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu