Banjaluka

GDJE JE NAJISPLATIVIJE BITI DIREKTOR Analiza TI BiH o platama u javnim ustanovama

Direktorka Turističke organizacije Banjaluka mjesečno za obavljanje te funkcije prima 2.774 marke. Njena plata je među 10 najvećih koje imaju direktori javnih ustanova u Srpskoj.

GDJE JE NAJISPLATIVIJE BITI DIREKTOR Analiza TI BiH o platama u javnim ustanovama
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Zanimljivo je i da direktorka TOBL Banjaluka Irena Radojević dobija 570 maraka veću platu od direktorke Turističke organizacije Republike Srpske, Nade Jovanović, koja ima 2.195 KM.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Irena Radojević

Plate direktora turističkih organizacija 20 opština u Srpskoj kreću se od 1.000 do 1.670 maraka, sa izuzetkom opštine Šekovići i Kalinovik, čiji direktori primaju i manje od “hiljadarke” mjesečno, odnosno 919 i 800 KM.

Pokazala je to baza podataka o upravljačkim strukturama, broju zaposlenih i budžetima kojima raspolažu javne ustanove u BiH, koju je nedavno objavio Transparensi Internešenl BiH.

Primjer Turističke organizacije grada Banjaluka nije izuzetak, kažu u Transparensiju, jer su lokalne zajednice, koje uslovno rečeno bolje stoje i koje imaju stabilnije prihode, direktorima davale i veća primanja nego što to imaju direktori nekih najznačajnijih ustanova na entitetetskom nivou.

Nakon Turističke organizacije grada, najvišu platu u Banjaluci ima direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje – 2.691 marku. Ovaj Centar se nedavno našao u žiži javnosti upravo zbog informacija da je prethodna direktorka, Jelena Kurtinović, nezakonito povećala platu sebi i svojim saradnicima, a ove sumnje sada istražuje i policija.

FOTO GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Jelena Kurtinović

Što se tiče primanja rukovodilaca ostalih gradskih ustanova, oni za tu funkciju ne dobijaju više od 2.000 maraka mjesečno. Direktor Sportskog centra “Borik” Nenad Talić ima platu od 1.949 KM, direktor Kulturnog centra Banski dvor Mladen Matović 1.865 maraka, a v.d. Centra za obrazovanje odraslih Aleksandar Granulić – 1.611 marku.

Pročitajte još

– Naš generalni zaključak je da plate direktora javnih ustanova i primanja članova nadzornih odbora nisu vezane za veličinu ustanove, broj zaposlenih, složenost posla, obim i značaj javnih usluga koje ta ustanova pruža. Te plate i naknade uglavnom idu ili do zakonskih maksimuma tamo gdje su oni postavljeni ili zavise od finansijske situacije u kojoj se nalazi osnivač. Pojedini direktori su dali sebi i veća prava, što nije sporno, ali važno je da javnost to zna jer se troši novac svih građana. Ipak, dobar dio njih nije smatrao da ovi podaci trebaju biti javni pa smo mi, u sklopu istraživanja, do sada uputili oko 200 urgencija javnim ustanovama u cijeloj BiH – istakao je Srđan Traljić iz TI BiH.

Transparensi je u svoju analizu uvrstio 469 javnih ustanova u BiH. Međutim, iz čak 133 institucije odbili su da im dostave neke od traženih informacija. Tako nije objavljeno koliku, na primjer, platu ima direktorka Centra za socijalni rad Banjaluka, Irena Joldžić.

– Kada su u pitanju ustanove sa sjedištem u Banjaluci situacija nije ni bolja ni gora od ostatka zemlje. Brojne ustanove dostavile su odgovore na vrijeme, ali su odbile da objave plate direktora ili neke druge informacije – ističe Traljić.

Osvrnimo se i na pojedine republičke institucije sa sjedištem u Banjaluci. Plata direktora Muzeja Republike Srpske, Miladina Savića, iznosi 1.910 maraka, direktorke Muzeja savremene umjetnosti RS Sarite Vujković 1.878 KM, Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilje Petrović Zečić 1.770 maraka, a Narodnog pozorišta RS Maje Dodig 1.752 marke.

Direktor Gerontološkog centra Banjaluka, Vinko Lolić, ima platu 2.702 KM, dok Vladimir Kajkut, direktor Dječijeg doma “Rada Vranješević”, prima 2.195 maraka. Iz banjalučkog Doma penzionera odbili su da dostave informacije o plati direktora.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Dom penzionera

Direktor Studentskog centra “Nikola Tesla” Dragoslav Topić za tu funkciju dobija 1.580 KM, a direktor Srednjoškolskog doma Branislav Vidić 1.484 marke.

Direktorka Zavoda za transfuzijsku medicinu RS, Gordana Gruzijan, ima platu 2.871 maraka, direktor Veterinarskog instituta RS „Dr Vaso Butozan“, Željko Sladojević, prima platu od 2.700 maraka, a direktor Poljoprivrednog instituta RS Vojislav Trkulja – 2.485 maraka.

Pojedini direktori javnih ustanova imaju i dodatna primanja kao članovi upravnog odbora drugih institucija.

Najskromnije u Ljubinju

Kada je u pitanju Republika Srpska, ubedljivo najveću platu u javnim ustanovama ima direktor Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci – 3.260 KM, a sljedeći je direktor Nacionalnog parka “Kozara” sa 3.053 KM.

Najnižu platu, ako izuzmemo sektor turizma, ima direktorka Centra za socijalni rad u Ljubinju – 952 marke.