Gradovi

GIMNAZIJALCI ODBILI DOĆI NA NASTAVU U Brčkom koroan virusom zaraženo 20 učenika i 13 nastavnika

U obrazovnim ustanovama u Brčkom korona virusom su zaražene 34 osobe, od čega je 20 učenika, 13 nastavnika i jedan student. Zbog narušene situacije učenici Gimnazije "Vaso Pelagić" danas su odbili doći na nastavu, tražeći učenje gradiva onlajn.

GIMNAZIJALCI ODBILI DOĆI NA NASTAVU U Brčkom koroan virusom zaraženo 20 učenika i 13 nastavnika
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Kako je za Klix potvrdila šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Anđa Nikolić, od 20 pozitivnih učenika tri su u osnovnim školama, 17 je u srednjim dok je jedan student u viskoj školi.

– Izolovani su razredi u kojima su pozitivni učenici, odnosno svi su u izolaciji i pod nadzorom. Što se tiče epidemioloških mjera, zajedno sa Odjeljenjem za obrazovanje Vlade Brčko distrikta u ovom trenutku nismo donijeli neke rigoroznije mjere, izuzev već ranije datih instrukcija, sa naglaskom da se one strogo moraju poštovati. One predviđaju nošenje maski i vizira za prosvjetne radnike (koje učenici ne koriste za vrijeme nastave), držanje distance te redovnu dezinfekciju – precizirala je Nikolić.

Inače, učenici deset odjeljenja Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom danas su odbili doći u školu zbog činjenice da im je onemogućeno onlajn pohađanje nastave. Riječ je o blizu 210 srednjoškolaca, a nadležni ne žele govoriti o ovom slučaju.

Konvencionalni način pohađanja nastave u narušenom epidemiološkom stanju neprihvatljiv je za srednjoškolce, ali i njihove roditelje, a kako su istakli, zahtjevaju ponovno omogućavanje onlajn nastavnog procesa rada. Međutim, nadležni u distriktu se na to još uvijek nisu odlučili.

Slučaj u kojem su danas učenici bojkotovali pohađanje nastave, direktorica Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom Amela Helać nije željela komentarisati.

Međutim, o ovom slučaju konkretno ne žele govoriti ni u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta.

– Nastavni proces se odvija na način koji je propisao Krizni štab Brčko distrikta i to je sve što vam mogu reći – kratko nam je rekao šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Senad Osmanović, ne želeći komentarisati spomenuti slučaj u Gimnaziji “Vaso Pelagić”.

Pročitajte još

Inače, proteklih dana i u Brčko distriktu bilježi se konstantno povećanje broja novozaraženih korona virusom. Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta Anđa Nikolić trenutnu epidemiološku situaciju ocjenjuje nestabilnom, s tendencijom pogoršanja.

– Svakog dana imamo porast novoinficiranih, a prema posljednjem presjeku koji je napravljen danas u 11 sati – mi smo za 24 sata imali 35 novoinficiranih, a aktivnih je 155 slučajeva. Sada je potrebno da svi shvatimo ozbiljnost ove situacije te da je neophodno poštovati postojeće mjere koje su jako dobre, ukoliko ih poštujemo – naglasila je Nikolić.

Obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru, držanje fizičke distance i redovna dezinfekcija ruku ključni su za prekid širenja korona virusa. Nikolić je na kraju rekla da je neophodno izbjegavati i veće skupove, a u predizborno vrijeme realizaciju događaja savjetuje na otvorenom. Nakon pojave prvih simptoma, naglasila je potrebu obaveznog javljanja ljekarima, kako bi se izbjegao nastanak teže kliničke slike.

Prihvati notifikacije