Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GINEKOLOZI OBORILI GINISOV REKORD Oblikovali najdužu liniju slažući higijenske uloške u oblik MATERICE

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Indijski ginekolozi uspješno su za Ginisovu knjigu rekorda oblikovali najdužu liniju slažući higijenske uloške u oblik maternice u vrhu promovisanja menstrualne higijene među mladima, piše list The Hindu u digitalnom izdanju.

Više od 1.500 ginekologa okupljenih u Bangaloru na 62. indijskom kongresu opstetricije i ginekologije iscrtalo je liniju dugu 1.078 metara, za što im je trebalo 10.105 higijenskih uložaka.

Da bi skrenuli pažnju na zdravlje žena, linijom su postigli oblik maternice i obilježili je porukom ”Nema ništa važnije od tvoje maternice”.

Prema riječima organizatora, higijenski ulošci biće donirani u četiri škole koje će ih podijeliti učenicama.

Podaci Nacionalnog zavoda za porodično zdravlje iz decembra 2017. pokazuju da samo 58 odsto žena u Indiji u dobi između 15 i 24 godine koristi higijenske mjere menstrualne zaštite.

U julu je Indija povukla sporni porez na higijenske uloške nakon snažne kampanje koju su predvodili aktivisti i zvijezde Bolivuda u svrhu edukovanja i osnaživanja žena.

Istraživanje koju su provele organizacije “WaterAid” i UNICEF otkrile su da trećina djevojaka u Južnoj Aziji tokom mjesečnice ne pohađa nastavu.

(Index.hr)

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO