Svijet

"GLAD KUCA NA VRATA" U 2021. nas čeka najteža humanitarna kriza u posljednjih 75 godina

Sljedeće godine svijet će se suočiti sa najgorom humanitarnom krizom od osnivanja Ujedinjenin nacija, upozorili su visoki zvaničnici te organizacije.

"GLAD KUCA NA VRATA" U 2021. nas čeka najteža humanitarna kriza u posljednjih 75 godina
FOTO: NEIL HALL/EPA

Dejvi Bisli, šef Svjetskog programa za hranu, izjavio je da glad “kuca na vrata” više od deset država i da će naredna godina biti “katastrofalna” zbog posljedica pandemije po zemlje u razvoju.

– Nećemo biti u mogućnosti da finansiramo sve… Zato ćemo morati da damo prednost, rekao bih, ledenim bregovima ispred Titanika – rekao je Bisli u petak pred 193 člana Generalne skupštine UN. Mjere za borbu protiv pandemije korona virusa i ograničenja širom svijeta povećali su za 40 odsto broj ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć, saopštile su Ujedinjene nacije ranije ove nedjelje i zatražile finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 35 milijardi dolara.

Istovremeno, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus zatražio je da se u program za raspodjelu vakcina ubrizga 4,3 milijarde dolara, prenosi Blic.

– Ne možemo da prihvatimo svijet u kome bogati i moćni u stampedu za vakcine gaze siromašne i ljude na marginama društva. Globalna kriza i njena rješenja moraju da se dijele ravnopravno kao globalna javna dobra – rekao je on.