Biznis

Da li će raditi mnogo duže nego sada ili ipak ne: Obećana zemlja za Balkance GLASA O PENZIJAMA

Švajcarska će u nedjelju održati referendum o povećanju penzija, a očekuje se da će ishod biti neizvjestan zbog zabrinutosti za finansiranje ovog plana, prenosi agencija Rojters.

PENZIONERI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Švajcarska federacija sindikata je ranije predložila da se starijim građanima isplati 13. penzija i tako ublaže životni troškovi u Švajcarskoj gdje su stanarine veoma visoke.

Ovu ideju su politički podržale stranke lijevog centra, ali Vlada Švajcarske i parlament ove zemlje koji trenutno naginje udesno su se usprotivili povećanju penzija pošto smatraju da je ono finansijski rizično.

Pristalice plana tvrde da je penzioni sistem Švajacarske u dobrom stanju i da je povećanje penzija ne samo moguće, već i neophodno.

Nasuprot tome oponenti tvrde da bi povećanje moglo da prouzrokuje rast poreza ili rezove u javnoj potrošnji.

Oni smatraju da nekim bogatijim penzionerima nije ni potrebna povišica.

Čini se da su i građani Švajcarske podjeljeni povodom ovog pitanja pošto podrška planu koja je krajem 2023. godine bila visoka postepeno opada.

Pročitajte još

Dvije trećine Švajcaraca je u anketi sprovedenoj krajem prošle godine podržalo rast penzija, ali istraživanje od prošle nedjelje je pokazalo da je podrška pala na 53 odsto.

Minimalna starosna i porodična penzija u Švajcarskoj danas iznosi 1.225 švajcarskih franaka, odnosno oko 1.288 evra, a maksimalna penzija je dvostruko veća i iznosi 2.450 franaka.

Birači u Švajcarskoj će se na nedjeljnom referendumu izjasniti i o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 66 godina do 2033. godine, a ankete sugerišu da ovaj prijedlog neće biti odobren na glasanju, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije