Politika

Glasni kada brane Dodika, nijemi na muke saboraca: BORS na meti žestokih kritika zbog dolaska njihovih čelnika pred Sud BiH

Ispred zgrade Suda BiH, gdje je juče odloženo ročište u procesu koji se vodi protiv Milorada Dodika, među okupljenim pristalicama i ljudima koji su došli dati podršku aktuelnom predsjedniku Srpske našli su se i predstavnici Boračke organizacije RS.

Milorad Dodik ispred suda
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Obrazlažući zbog čega je juče došao u Sarajevo, predsjednik Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo, Dragiša Tuševljak, novinarima je izjavio da BORS podržava institucije Srpske, posebno instituciju predsjednika Republike koja je, kako je istakao, trenutno na udaru.

– Zbog toga smo došli u Sarajevo da bi poručili: Vrijeme je da nas puste da živimo u miru – rekao je Tuševljak.

podrška Dodiku
FOTO: RTRS VIJESTI/FACEBOOK/SCREENSHOT

Međutim, odluka čelnika i članova BORS iz Istočnog Novog Sarajeva da dođu ispred zgrade Suda BiH kako bi podržali predsjednika Srpske i lidera SNSD, kome se sudi zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita, najblaže rečeno, nije naišla na razumijevanje predstavnika nekih drugih boračkih organizacija i udruženja, kao i pojedinaca koji su nedavno neuspješno pozivali BORS da im se priključi u borbi za poboljšanje teškog ekonomskog i socijalnog položaja ratnih veterana Vojske Republike Srpske.

“Skaču kao opareni”

Poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini RS, Radislav Dončić, za Srpskainfo kaže da je jučerašnji “performans” pristalica lidera SNSD ispred zgrade Suda BiH, kojem su prisustvovali predstavnici BORS, najbolji dokaz o tome u čijem interesu radi rukovodstvo te organizacije.

Radislav Dončić portret
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ne postoji nijedan primjer da je BORS, odnosno njegovo rukovodstvo, održalo nekakav protest kako bi se popravio položaj bivših boraca. Isto tako, čelnici te organizacije nisu željeli da podrže nijedan protest njihovih saboraca iz drugih boračkih organizacija. Međutim, kad treba da po pozivu SNSD brane njihovog partijskog šefa, odmah skaču kao opareni – kaže Dončić.

Pročitajte još

On ponavlja svoj raniji stav da, ovakva kakva sada jeste, Boračka organizacija Republike Srpske, prema njegovim riječima, nema razloga da postoji.

Jedini smisao njihovog postojanja je da brane Dodika i da uzimaju pare poreskih obveznika iz budžeta. Kome je potreban takav BORS – pita Dončić.

“Bože, sačuvaj nas, ako te ima”

Ogorčenje zbog dolaska članova BORS u Sarajevo i podrške koju su pružali Dodiku ne kriju ni u Udruženju “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”. Potpredsjednik tog udruženja, Nedeljko Klincov, preko društvenih mreža postavio je pitanje BORS, ali i Veteranima RS, Starješinama VRS, kao i drugim udruženjima iz Srpske čiji su čelnici juče došli pred Sud BiH – “gdje su bili kada se sudilo mnogim borcima VRS”?

– Ko je prenio Sud i Tužilaštvo na nivo BiH? Taj isti kome se sudi je aminovao za prenos nadležnosti i ukidanje Vojske RS, grba, zastave, Suda i Tužilaštva i još mnogo toga. Bože sačuvaj nas, ako te ima – poručio je Klincov.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije