Gradovi

GLIGOREVIĆI IMAJU FORMULU ZA USPJEH Recept iz Tutnjevca za dobar život od poljoprivrede

Selo Tutnjevac kod Ugljevika poznato je kao voćarski kraj. Pored tradicionalne proizvodnje šljive, porodica Gligorević posvetila se i stočarstvu.

GLIGOREVIĆI IMAJU FORMULU ZA USPJEH Recept iz Tutnjevca za dobar život od poljoprivrede
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Gligorevići su registrovani kao komercijalno gazdinstvo, pa ostvaruju i podsticaje. Od poljoprivrede se, tvrde, može solidno živjeti.

Na 20 hektara zemljišta, od čega je 10 hektara pod zakupom, Zoran Gligorević ima voćnjak, sije žitarice, a na jednom hektaru od 2008. godine gradi objekte i proširuje stočni fond. Počeo je sa pet svinja, a danas u tovilištu i prasilištu ima nekoliko stotina grla.

– Sada imam oko 450 komada svinja, deset goveda. Proširio bih farmu da nije bilo korone, ali sam odustao zbog slabe potražnje i niske cijene. Čim se situacija stabilizuje nastojaću da realizujem dugogodišnje planove – počinje priču ovaj uzorni domaćin.

Fabrika pod otvorenim nebom

Godišnje utovi od 600 do 650 svinja, koje uglavnom proda na području regija Istočnog Sarajeva i Banjaluke.

– Pune ruke posle, velika ulaganja. Poljoprivreda je fabrika pod otvorenim nebom, strahujemo od vremenskih neprilika, pojave bolesti. Ali kad se sve sabere i ostane zarade, to nas motiviše, pa nastavljamo – kaže Gligorević.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Iako kvalitet nađe kupca, interventni otkup je spas, jer je zbog smanjene potražnje trenutna cijena na slobodnom tržištu niska.

– Kilogram svinjetine je 2,2 KM, maksimalno 2,3 KM, a ne bi smjelo da bude ispod 2,8 KM. Lakše je sada kada znamo da ćemo robu prodati – kaže poljoprivrednik,.

On je, zahvaljujući podsticajima resornog ministarstva, obnovio i poljoprivrednu mehanizaciju.

– Bez ulaganja u mehanizaciju nema ni uspješnog poslovanja. A kad se dobije republički podsticaj, pa podsticaj iz lokalnog budžeta, odmah bude lakše. Svake godine kupi se po jedna mašina. Nadamo se da će tako i ostati – dodaje Gligorević.

Kad nema voća ima stoke

Opština Ugljevik ima i veoma povoljne geografske i klimatske uslove za proizvodnju voća. Kada je godina za voćarstvo loša tada je dobra za stočarstvo ili obrnuto, kaže ovaj voćar, pa tako kalkuliše. Zasadio je šljive na tri hektara, a ovog ljeta bere puni rod.

FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SLAĐANA R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Proizveo sam oko 60 tona šljive. Dvije trećine, oko 40 tona, idu za izvoz, a ostalo ću u rakiju. Cijena je povoljna, rod odličan i kvalitetan. Dobra je godina – ocjenjuje Gligorević.

Na području opštine Ugljevik registrovano je 630 poljoprivrednih gazdinstava. Oko 250 domaćinstava bavi se stočarstvom, među kojima je samo desetak većih farmi. Poljoprivreda zauzima značajno mjesto u strategiji razvoja ove lokalne zajednice. Za podsticaj agraru u opštinskom budžetu predviđeno je 350.000 maraka, za 150.000 više nego prošle godine.

Podsticaji za ratare

Načelnica Odjeljenja za poljoprivredu opštine Ugljevik Hajrija Bubić podsjeća da se premiraju stočarstvo, novi voćni zasadi, kupovina novih poljoprivrednih mašina, pčelarstvo, ali i drugi agrarni sektori.

Zbog pandemije virusa korona Opština Ugljevik ove godine uvela je i podsticaj za ratare koji su zasijali više od hektar i po.

Strategijom razvoja od 2018. do 2022. godine na ovom području radi lakšeg plasmana poljoprivrednih proizvoda planirana su značajnija ulaganja i u prerađivačke kapacitete.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije