Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Gnjatić: U septembru moguće povećanje plata prosvjetarima

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dragan Gnjatić

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke u kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić izjavio je danas u Bijeljini da bi do povećanja plata u obrazovanju moglo doći, odnosno da se može očekivati ujednačavanje koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima.

Gnjatić je nakon sjednice Regionalnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Bijeljina rekao da je razgovarano o veoma važnim temama, o mogućem povećanju plata, odnosno o ujednačavanju koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima, o izmjenama i dopunama posebnog kolektivnog ugovora, te o još nekim pojedinačnim problemima u sindikalnim organizacijama.

On je podsjetio da ovih dana i predsjednik Republike Srpske Milorada Dodik i premijer Željka Cvijanović govore o mogućem povećanju plata.

-I predsjednik i premijer Srpske u posljednje vrijeme govore o ovome, a mi imamo i memorandum o zajedničkim mjerama potpisan između premijera Željke Cvijanović i predsjednika Saveza sindikata Republike Srpske Ranke Mišić u decembru prošle godine, gdje je jedna od tačaka ujednačavanje tih koeficijenata sa koeficijentima ostalih budžetskih korisnika – rekao je Gnjatić novinarima.

On je naveo da na osnovu potpisanog memoranduma proizilazi Akcioni plan u kojem piše da će doći do tih ujednačavanja u septembru ove godine.

-Činjenica je da bi došlo do svega ovog, Narodna skupština Republie Srpske mora da promijeni Zakon o platama. Mi imamo uvjeravanja da će biti održana još jedna sjednica Narodne skupštine Srpske u julu, što onda tehnički može da bude i realizovano – rekao je Gnjatić.

Predsjednik Regionalnog odbora obrazovanja, nauke u kulture Bijeljina Rade Simeunović upozorio je na problem “bijele kuge”.

-Pošto su prosvjetari direktno vezani za rad sa djecom, a samo prošle školske godine zatvoreno je 15-ak škola zbog manjka djece, ne bismo željeli da se taj trend nastavi – rekao je Simeunović, podsjećajući da u posljednjih nekoliko godina nije zabilježen pozitivan prirodni priraštaj.

On je naveo da je prije dvije godine formirana komisija za borbu protiv “bijele kuge”, te da se intenzivno radi i pregovara sa resornim ministarstvima u vezi sa rješavanjem tog problema.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO