Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GODIŠNJICA “KRVAVE SVADBE” Mladoženjin otac ubio šestoro svatova, mještani ne mogu da se oporave od POKOLJA

Hronika
Autor:

Foto; Privatna arhiva/RAS Srbija

“Žolt mora da nastavi da živi i poslije svega što ga je snašlo! Godinu dana mu je trebalo da se bar malo povrati od tragedije koja ga je zadesila, ali i nas!”

Ovo u razgovoru za Blic kaže Katalina Bajtai iz Martonoša, strina 25-godišnjeg Žoltana Bajtaija koji je prije tačno četiri godine ostao bez cijele porodice – starije sestre Natalije i roditelje Karolinu i Šandora. Njih je te nedjelje, 17. maja, dan poslije Natalijine udaje za Vlastimira Šefera, ubio mladoženjin otac Rade Šefer (55) iz Sente, koji je iza sebe ostavio čak šestoro mrtvih.

Krvavi pir

U svom krvavom piru pomahnitali Rade Šefer je prvo u Oromu ubio roditelje svoje bivše supruge Jenea i Gizelu Traćik, a zatim se odvezao u Martonoš, gdje je usmrtio nekadašnju životnu saputnicu Rožu, a zatim i snahu Nataliju i njene roditelje Karolinu i Šandora Bajtaija.

Pucao je i teško ranio Natalijinu tetku Natali, i to pred maloljetnim djetetom. Da bi zaštitio dijete i suprugu, Natalin muž Emanuel Danjoj, francuski državljani, usmrtio je Šefera u samoodbrani.

Foto; Privatna arhiva/RAS Srbija

Rade Šefer je navodno u krvavi pohod krenuo jer nije želio da njegov sin Vlastimir, koji se dan prije masakra oženio Natalijom, u životu i u braku prolazi kroz ono kroz šta je on prošao. O snahi je pričao sve najgore, a bivšu suprugu, od koje se razveo godinu dana prije tragedije, optuživao je da je ona odabrala ženu za Vlastimira.

Foto; Privatna arhiva/RAS Srbija

Iako se nije slagao sa izborom svog starijeg sina, 16. maja je bio na svadbi, ali se napio i napao bivšu suprugu i mlađeg sina Aleksandra.

Aleksandar je napad prijavio policiji, koja je Šefera odvela na trežnjenje, ali ga je tužilac pustio uz napomenu da prijava zbog prijetnji i nasilja “ide redovnim putem”.

Po izlasku iz pritvora, Šefer je otišao u svoju kuću u Senti, uzeo lovačku pušku i patrone i krenuo u krvavi pir.

Pusta kuća

U kući u kojoj je Rade Šefer ubio bivšu suprugu, snahu i njene roditelje, sada živi samo Natalijin mlađi brat.

– Godinu dana je trebalo Žoltu da se malo oporavi od svega. On još nije spreman da priča o svemu šta je preživio. Važno je da se malo stabilizovao. Radi u Subotici, ima djevojku – kaže za Blic Žoltanova strina i snaha ubijenog Šandora Katalina Bajtai.

U nedjelju je bila na misi, i kada je sveštenik pomenuo imena Natalije, Karoline i Natalije, srce joj se steglo.

– Niti smo u kontaktu niti znamo bilo šta o Vladislavu. Priča se svašta, ali mi zaista ne znamo šta je sa njim – navodi Katalina Bajtai.

Majka ubice: Ne mogu da zaboravim šta nas je snašlo

– Moj sin nikada nije bio agresivan, ništa nije ukazivalo na tregediju. I zaista ne znam šta se desilo. Ne mogu da zaboravim sve to što nas je snašlo – kaže 82-godišnja Ilona Šefer, majka Radeta Šefera koji je zbog neslaganja sa sinovljevim izborom ubio šestoro.

Ilona se prisjeća da je Rade bio na svadbi kod sina, da se vratio kući i ponovo otišao.

– Nisam znala gdje je. Tek uveče su rođaci došli i ispričali mi šta se desilo – navodi starica.

Unuk Vladislav, kako navodi Ilona, trenutno je u Mađarskoj, gdje radi.

– Nije oženjen. Radi u Mađarskoj i rekao mi je da će doći kad bude na godišnjem odmoru. Očekujem ga svakog dana – kaže na kraju razgovara Ilona Šefer.

Da se ne ponovi

Gergelj Horvat, predsjednik mjesne zajednice Martonoš, kaže da se u posljednje vrijeme ne priča o tragediji koja je prije četiri godine zadesila ovo do tada mirno vojvođansko mjesto.

– Prve godine se pričalo samo o tome. Ali, kako vrijeme prolazi, ta velika tragedija blijedi, ljudi potiskuju sjećanja. Najteže je sinu i bratu žrtava, koji živi ovdje. Koliko znam, radi u Subotici, a rijetko ga viđam. Nadam se da se takvo nešto neće više ponoviti – kaže predsjednik MZ Martonoš i dodaje da je mladoženja Vlastimir dolazio samo kod matičara da bi uzeo papire, ali da se više nije pojavljivao u mjestu gdje je njegov otac ubio četvoro.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO