Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Golić: Zagađenje na području “Incela” zahtijeva hitnu reakciju

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da, zbog nerada Sarajeva, Srpskoj stoje projekti milionske vrijednosti.

– Ministarstvo sprovodi projekat `Energetska efikasnost u BiH` koji se finansira kreditnim zaduženjem Srpske prema Svjetskoj banci. Narodna skupština je usvojila odluku o prihvatanju zaduženja za dodatno finansiranje za drugu fazu od 10 miliona evra, što će omogućiti korištenje sredstava od ostalih razvojnih partnera i fondova, uključujući i grant sredstva Zelenog klimatskog fonda. Nadamo se da će ta sredstva biti operativna u ovoj godini, ali sada cijeli proces koči neformiranje vlasti na nivou BiH i zastoj koji je evidentan u Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi smo sve svoje obaveze izvršili – naglasila je Golićeva.

Govoreći o plutajućem otpadu u Vrbasu, Golićeva je napomenula da taj problem nije nastao nedavno, kada je pukla zaštitna mreža u Eko-centru “Bočac” i kada su tone otpada zaustavljene na brani Hidroelektrane /HE/, već je riječ o eskalaciji nemara opština nizvodno od jezera, odnosno federalnih opština.

–  To se pokazalo i na nedavno održanom sastanku koji smo organizovali s ciljem rješavanja ovog problema. Iako su pozvani, na sastanak nisu došli ni predstavnici federalnog Ministarstva turizma i ekologije, kao ni sve pozvane opštine iz FBiH. Pozivu su se odazvali samo predstavnici opštine Jajce koji su naveli da imaju jednu mrežu za sakupljanje otpada iz svoje opštine, što dokazuje da imaju odgovoran pristup problem rekla je Golićeva Srni.

Ona smatra da je neophodno preventivno djelovati, prije svega u federalnim opštinama i zajedničkim snagama sa FBiH obezbijediti sredstva za sanaciju mreže na rijeci Vrbas, te postaviti još jednu mrežu iznad lokacije Eko-centra “Bočac” radi sprečavanja ili smanjivanja dotoka otpada.

– “HE `Bočac` ne smije biti jedina adresa koja će, prema svom planu, jednom godišnje čistiti nakupljeni plutajući otpad. Neophodno je da se razgovara na nivou entitetskih elektroprivreda i nađe način da i hidroelektrane koje su uzvodno od HE `Bočac` učestvuju u čišćenju ovog otpada, kao i `Elektroprivreda Republike Srpske` uz pomoć republičkog Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i federalnog Fonda za zaštitu životne sredine – navela je Golićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će insistirati kod nadležnih federalnih institucija na kreiranju konkretnih prijedloga i obezbjeđivanju novca za realizaciju zajedničkih projekata za oba entiteta.

– Izgradnja mreže u Eko-centru `Bočac` koštala je oko 80.000 KM, ali samo mreža nije rješenje, problem je i kako otpad sakupiti i gdje ga zbrinuti – napomenula je Golićeva.

Govoreći o problemu zagađenja polihlorovanim jedinjenjima i teškim metalima u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci, Golićeva je za Srnu navela da to pitanje zahtijeva hitan multisektorski pristup i intervenciju, u koji treba da se uključe republičke institucije, grad Banjaluka i vlasnici objekata u ovoj zoni.

Ona je napomenula da Ministarstvo i dalje insistira na maksimalnom angažmanu inspekcijskih organa.

Ona smatra da se problemom zagađenja na području današnje Poslovne zone “Incel” trebalo baviti odmah po prestanku rada nekadašnjeg giganta, imajući u vidu da su tu nekada proizvodila vodeća preduzeća u oblasti hemijske industrije.

– Prije nego što krenemo sa sanacijom tog zemljišta treba da utvrdimo, na osnovu analiza koje vrše inspekcijski organi i zaposleni u Institutu za zaštitu i ekologiju Republike Srpske, kolika je tačno ta površina i koliko duboko u zemlji se nalaze opasne supstance – navela je Golićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO