Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GOLIĆEVA O KORONA DOZVOLAMA “Niko me ne može svrstavati u zločinačke organizacije”

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovih dana se u polujavnosti pojavila priča o korona dozvolama ministarke Srebrenke Golić, o upotrebnoj dozvoli za neku HE “Miljacka” kod Sarajeva, koja je, kako se tvrdi, izdata za vrijeme vanrednog stanja i na osnovu netačne i falsifikovan edokumentacije, poručila je ministarka za prostorno uređenja, građevinarsvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

– Podsjetiću, ta je konstatacija potpuno netačna. Građevinska dozvola je izdata 14. decemba 2018. godine, a upotrebna dozvola 10. marta 2020, a ne za vrijeme vanrednog stanja. Vanredna situacija je proglašena 16. marta, a vanredno stanje počertkom aprila. Dakle ovo je laž – rekla je Golićeva.

Dodaje da je laž da je nju ili neke njene saradnike zvao srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik da se ova dozvola izda.

– Tvrdim da je ova upotrebna dozvola u potpunosti zakonita. Niko me ne može poluistinama svrstavati u zločinačke organizacije. Sram da ih bude, ko god to činio – poručuje Golićeva.

Kako kaže danas je ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču lično dostavila informaciju sa svim dozvolama, tražeči hitno postupanje MUP-a.

Kaže da će, ako je neko plasirao polusitine, snositi odgovornost.

– Naglasila bih da je nakon izdavanja građevinske dozvole, koja je sadržala sve saglasnosti relevantnih institucija, komisija za tehnički prijem je potvrdila da su svi radovi izvedeni u skladu sa glavnim projektom i cjelokupnom dokumentacijom. Zahtjev za upotrebnu dozvolu je stigao krajem prošle godine. Dakle, dva mjeseca su naši ljudi radili na tome kako bi investitor dobio upotrebnu dozvolu. Ako se utvrdi da komisija nije radila kako treba, biće joj oduzeta licenca – ističe Golićeva.

Problem sa piralenom

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS poručuje da nije tačno da je potrošeno oko 300.000 dolara poreskih obveznika u Srpskoj za rješavanje problema “piralen”.

– To je dionacija Vlade Kraljevine Švedske, a po 300.000 dolara za zone koje su zagađivači dobili su Srpska i Federacija BiH. Od toga, 50.000 dolara je utrošeno za plaćenje projekta firme iz Holandije, koja je trebala u prvom kvartalu ove godine da precizira količinu i stepen zagađenosti zemljiškta u dijelu Poslovne zone Incel. Tim sredstvima raspolaže UNDP. Oni raspisuju tender i oni plaćaju kuće koje mogu da rade taj posao. Oni su odabrali akreditovanu instituciju koja treba da obavi uzorkovanje određenih dijelova Poslovne zone Incel i da se uzorak pošalje u akreditovanu laboratoriju. UNDP traži isključivo takvu instituciju. Ja sam možda kriva što sam obezbijedila ta sredstva – kaže Golićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO