Politika

Gomilanje NATO snaga u BiH i regiji: Demonstracija sile, pritisak ili DIREKTNA PRIJETNJA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je upozorio kako se velike NATO snage okupljaju u regiji.

NATO vježba "Snažni Balkan 23" u Albaniji
FOTO: NATO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Vučić je, između ostalog, istakao kako je uvjeren da ni na koji način te snage neće biti iskorištene protiv srpskog naroda, ali je naveo i to kako je u ovom trenutku 1.500 NATO vojnika u BiH.

NATO snage su pojačane nečim što je novost, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one se ne nalaze na tom teritoriju već na teritoriju susjednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske – rekao je Vučić.

Dodao je i da je pred Srbiju postavljeno “mnogo izazova”, da su “velike snage okupljene u regiji iz različitih razloga, od značajnih snaga susjednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu”, ali da Srbija, kako je istakao, računa na dobru saradnju s KFOR i vjeruje da će doprinijeti stabilizaciji prilika na Kosovu.

Preventivna uloga

Zbog čega se “velike snage NATO”, kako je to opisao predsjednik Srbije, okupljaju u zemljama regiona te da li postoji eventualna opasnost po mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, pitali smo za mišljenje analitičare i stručnjake za geopolitiku.

Vojnopolitički analitičar iz Beograda, Aleksandar Radić, za Srpskainfo podsjeća da je Mađarska u ovom trenutku, i to prije svega zahvaljujući Vučićevoj politici, izrazito prijateljski nastrojena prema Srbiji i Srpskoj.

aleksandar radić analitičar
FOTO: NOVA S/YOUTUBE/SCREENSHOT

– Rumunija je takođe izrazito prijateljska zemlja s kojom nikad nismo imali konfliktne situacije, a upravo su to dvije zemlje koje prednjače u naoružavanju i razvoju svoje vojske – kaže Radić.

Što se tiče povećanja NATO snaga u BiH, Radić smatra da je tu njihova uloga prvenstveno preventivna.

To je prikaz sile koja treba da djeluje odvraćajuće, s obzirom na političke konfrontacije i razlike koje postoje između Milorada Dodika i Zapada. Činjenica je da se održava balans i da je jasno da ne može doći do radikalizacije stanja dok su tu prisutne strane vojne snage – ocjenjuje Radić.

Pročitajte još

Nezavršeni poslovi

S druge strane, profesor geopolitike Srđan Perišić za Srpskainfo ističe da u Evropi, realno gledano, već traje rat između NATO i Rusije, koji se vodi na teritoriji Ukrajine.

srdjan perišić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Osim toga, NATO posljednjih godina organizuje stalne vojne vježbe širokog obima koje uvijek obuhvataju i Balkan i u to pokušavaju da uvuku i BiH, koja nije članica NATO. To je jedna dimenzija priče. Zapadni vojni savez se priprema i za eventualni otvoreni sukob s Rusijom, a ne samo preko posrednika kao što je Ukrajina. Takođe žele da iskoriste ovaj momenat da završe posao koji nisu završili na Balkanu. Tim vježbama i tim prisustvom oko Srbije, želi se poslati prijetnja i pritisak na Srbiju, ali i Republiku Srpsku, da su sljedeći koji treba da uđu u NATO – smatra Perišić.

Podsjeća da je Srbija još davno proglasila vojnu neutralnost, dok se s druge strane Republika Srpska protivi tome da BiH uđe u NATO.

– Zbog toga to gomilanje snaga u regiji nije samo pritisak, nego i prijetnja Srbiji i Srpskoj da moraju da popuste i postanu članice tog vojnog saveza. Tu sad nema nikakve prijetnje u smislu moguće vojne agresije od strane okolnih država na Srbiju, već jednostavno NATO opominje i prijeti Srbiji i Srpskoj da su sljedeći na redu da postanu članice. Sve ostale zemlje na Balkanu već su ušle u NATO, osim BiH i Srbije. To je, na neki način, prijetnja Republici Srpskoj da BiH, možda, i bez njene saglasnosti može biti uvučena u NATO, a očekujem da će se u narednom periodu ići u tom pravcu. To primjećujem kroz aktivnosti ministra odbrane BiH Zukana Heleza i brojnih drugih bošnjačkih političara – upozorava Perišić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu