Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Gori protiv lošeg

Kolumne
Autor:

Foto: RAS Srbija

Političari koji deceniju nisu u stanju u Mostaru da obezbijede održavanje lokalnih izbora, nemaju ama baš nikakvo moralno, ljudsko ni političko pravo da nekog drugog optužuju za političku blokadu BiH.

Naravno, Mostar nije BiH, ali je taj grad sa oko 90.000 glasača pravo lice Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Pošto im ruganje u lice narodu nekažnjeno prolazi u gradu na Neretvi, sa blokadama, ucjenama, ignorisanjem izborne volje nastavljaju sve do vrha BiH.

U Federaciji nema Milorada Dodika, pa opet nemaju svi kantoni onakvu vlast kako su je izglasali u okobru 2018. Ljudi, pa Federacija još nema izabranu Vladu, predsjednika i potpredsjednike, Savjet ministara BiH održavaju godinu dana u tehničkom mandatu, a za sve im je kriv član Predsjedništva BiH koji dolazi iz Republike Srpske, koja je prva u BiH konstituisala Vladu i parlament. „Kriv“ je što kao izborni pobjednik želi pripadajuće fotelje u Sarajevu.

Možete da mrzite Dodika koliko želite, ali kada je riječ o blokadama činjenice vam ne idu u prilog. Zlo je kada gori kritikuje lošeg.

Nije blokada formiranja vlasti nastupila zbog toga što Dodik ne želi da prihvati famozni ANP. Takav uslov niko iz RS ne bi prihvatio, jer nigdje u Izbornom zakonu, Zakonu o Savjetu ministara i Ustavu BiH ne piše da moramo u NATO da bismo dobili predsjedavajućeg Savjeta ministara. Da, NATO put piše u Zakonu o odbrani, ali ako se vlast formira na osnovu tog zakona, onda je BiH postala vojna hunta.

Ovdje je blokada nastupila zbog toga što je blokada proklamovana na najvišem nivou kao legitimno sredstvo političke borbe i ucjena. Da nije ANP bilo bi nešto drugo. Na sceni su ljudi kojima su izbori posljednja rupa na svirali, lideri koji su svojim kadrovima zarobili sve institucije, političari koji su u stanju toliko dobro da lažu da su sami sebe ubijedili da je laž zapravo istina.

Pošto su fotelje i pare jedina njihova ideologija, ucjenjivati nekoga foteljom i parama u političkim klanovima smatra se najvećim svetogrđem, ali i efikasnim sredstvom prisile. Zato su najveći zahtjevi baš u trenutku kada jedan od njih treba da se ustoliči.

Oni koji su već na sećiji ucjenjuju one koji sjede na hladnom kamenu. I tako u nedogled.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO