Svijet

GOTOVO SA PRIMIRJEM Hamas prekršio sporazum raketnim napadom, Izrael odmah uzvratio

Izraelske odbrambene snage obnovile su jutros napade na Pojas Gaze. IDF je prethodno saopštila da je Hamas prekršio sporazum o prekidu vatre i ispalio rakete na Izrael nakon čega je vojska digla avione.

izraelski napadi na gazu
FOTO: MOSTAFA ALKHAROUF/ANADOLIJA

Žestoke borbe se trenutno vode kod Kan Junisa na jugu enklave.

Prekid vatre je istekao u 7 sati po lokalnom vremenu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi, koje kontroliše Hamas, saopštilo je da je izraelska vojska izvršila napad vojnim vozilima na sjeverozapad Pojasa Gaze nekoliko minuta nakon što je jutros prekinuto jednonedjeljno primirje između Izraela i Hamasa.

U saopštenju se navodi da je Izrael obnovio i vazdušne napade na tu oblast Pojasa Gaze, prenio je CNN.

Izraelska vojska prethodno je danas saopštila da je obnovila borbena dejstva protiv Hamasa u Pojasu Gaze i da njeni avioni izvode seriju vazdušnih napada na ciljeve te militantne grupe.

Pročitajte još

Vojska je potom navela da njeni borbeni avioni izvode talas vazdušnih napada na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze i da će uskoro objaviti detalje o tim napadima.

Prethodno je izraelska vojska saopštila da je presrela raketu lansiranu iz Gaze rano jutros nakon što su se aktivirale sirene za vazdušni napad u izraelskim zajednicama, preneo je Rojters.

Izraelska javna televizija Kan navela je da je to prvi napad na Izrael otkako je počelo primirje sa Hamasom 24. novembra.

IZRAELSKA VOJSKA NA GRANICI SA GAZOM
FOTO: CHRISTOPHE PETIT TESSON/EPA

Nekoliko eksplozija i pucnjava čule su se rano jutros u sjevernoj Gazi, javila je novinska agencija Šehab za koju se smatra da je bliska Hamasu.

Drugi mediji povezani sa Hamasom javili su da dronovi preleću iznad grada Gaze.

Nijedna strana nije najavila produženje primirja, prenio je Gardijan.

Sedmodnevno primirje između Izraela i Hamasa isteklo je jutros, a u četvrtak razmijenjeno je osam talaca za 30 palestinskih zatvorenika i ušlo je više humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije