Kolumne

Govorimo srpski

Koliko su samo današnje generacije izgubile zato što nas je napustio profesor Milorad Telebak, jedan od najpoznatijih srpskih lingvista. Čovjek čija je misija bila da tečno i pravilno govorimo srpski.

Govorimo srpski
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mi koji smo odrastali uz poznati serijal „Govorimo srpski“, koji smo slušali radijske emisije i čitali njegove novinske tekstove o srpskom jeziku, zavoljeli smo maternji jezik. Sa jedinstvenim umijećem objašnjavao je gramatiku i jezičke nedoumice, ukazivao na pravopisne greške. Govorio je da je znanje svog jezika lična karta. Često je isticao da škola i mediji imaju važnu ulogu u jezičkoj kulturi jednog naroda. Kritikovao je svakog ko „kvari“ srpski jezik tuđicama, posebno političare i novinare. Ostala mi je urezana njegova izjava da „jezik vlasti i birokratije nije jezik komunikacije, već jezik manipulacije“.

Rijetko ko je znao da maternji jezik približi kao on, rijetko ko je razumio srpski kao Telebak.

Pitam se šta bi rekao o današnjoj masovnoj nepismenosti na društvenim mrežama, gdje je mnogima samo bitno da nešto kažu, ali ne i kako kažu. Dok svaki pojedinac ne shvati da ima obavezu i odgovornost da očuva jezik, zbog onih koji su ga stvarali i vijekovima usavršavali, zbog onih koji tek treba da ga nauče – nama biti bolje neće. „Domovina se brani ljepotom“, riječi su Ljubivoja Ršumovića. Isto važi i za jezik. Samo ljepotom može da se očuva. A imamo lijep jezik, bogat i kao takav treba da ga njegujemo.

Gledajući kako se javnost oprašta od Milorada Telebaka, shvatam da postoji dosta onih koji nastavljaju tamo gdje je on stao.

Zbog ljudi koji neće zaboraviti ono čemu ste ih učili i koji će nastaviti da čuvaju srpski jezik – hvala. Hvala za doprinos srpskom jeziku i razvoju jezičke kulture srpskog naroda! Hvala što ste predano radili na čuvanju čistote i pravilnosti našeg jezika. Nadam se da će buduća pokoljenja znati da cijene i primjenjuju brojna djela koja ste ostavili iza sebe i da će – govoriti srpski.