Kultura

„Jazavac“ najavio Međunarodni festival glumca: Premijera predstave „Istina“ na otvaranju „Zapleta“

Gradsko pozorište Jazavac trenutno radi na prvoj premijernoj predstavu u ovoj sezoni, a u pitanju je predstava “Istina” u režiji Željka Stjepanovića koji i igra jednu od uloga u predstavi.

„Jazavac“ najavio Međunarodni festival glumca: Premijera predstave „Istina“ na otvaranju „Zapleta“
Foto: Gradsko pozorište Jazavac/RAS Srbija

Pored njega, u ostalim ulogama su Aleksandra Spasojević, Dragana Marić i Ljubiša Savanović. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Bojana Mutić. Komad “Istina” prevela je i dramatizovala Ivana Stjepanović. Ovom premijerom biće otvoren i ovogodišnji “Zaplet 11” na kojem će pored ovog pozorišta nastupiti i ansambli iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Predstava “Istina“ radi se po tekstu francuskog autora Floriana Zelera. Predstava se bavi temom istine i laži u ljudskim odnosima. U predstavi imamo dva para prijatelja koji su povezani na razne načine. Reditelj predstave je prvak Narodnog pozorišta RS Željko Stjepanović, kojem je ovo 35 režija u karijeri, a peta u našem pozorištu. Pored njega, u predstavi igraju i Aleksandra Spasojević, Dragana Marić i moja malenkost. Od ovog zanimljivog i vrlo kreativnog scenografsko-kostimografskog tandema očekujemo mnogo – rekao je Ljubiša Savanović.

Foto: Promo
Foto: Promo

Rad na predstavi počeli su početkom septembra, a premijera je najavljena za 19. oktobar, kada će biti otvoren i Međunarodni festival glumca „Zaplet 11“. Nakon toga, predstava će biti na redovnom repertoaru Gradskog pozorišta Jazavac.

Kako kaže, očekuju veliku posjećenost i pozitivne reakcije publike na novu predstavu.

– Ne bismo se ni odlučili za ovaj komad da nije vrlo pametno napisan i da ne govori o stvarima koje zanimaju publiku. Inače, predstave nastale po ovom tekstu igraju se po cijelom svijetu i svuda su veoma popularne – rekao je Savanović.

Premijerom počinje i novi Međunarodni festival glumca „Zaplet 11“, koji će trajati od 19. do 24. oktobra.

Foto: GP Jazavac/RAS Srbija
Foto: GP Jazavac/RAS Srbija

– Mislim da smo i ove godine napravili dobar izbor raznovrsnih, a kvalitetnih predstava. Sve predstave se bave ineteresantnim i aktuelnim temama i vjerujem da će publika na kraju biti zadovoljna. Pored predstava nastavljamo i sa programom „Razgovor sa glumcima“ gdje ćemo ugostiti kolege iz regiona koje će se družiti sa našom publikom, a imaćemo i izložbu slika i ove godine. U svakom slučaju, Jazavac i ove godine pravi dobar i pošten festival i nastavlja da se bori da društvo u kojem živimo bude bolje – objasnio je on.

Najmlađi članovi Gradskog pozorišta „Jazavac“ predstaviće se početkom oktobra na festivalu u Mrkonjić Gradu, a predstava Dečje „JUHU“ scene na festivalu u Bijeljini.

Potrebna sredstva za renoviranje

Ove godine nam je naš rad umnogome olakšala „Addiko“ banka i zahvaljujući toj saradnji možemo da razmišljamo o unaprjeđenju repertoara. Grad Banjaluka je i dalje najvažniji partner, a i resorno ministarstvo je i ove godine pomoglo. Prosto, lakše dišemo i glava nam je još uvijek iznad vode. Pored rada na predstavi i festivalu, počeli smo sa novom sezonom u Studiju Jazavac gdje imamo preko 150 polaznika što je najviše od osnivanja Studija. Paralelno s tim skupljamo sredstva za renoviranje ulaznog hola ispred naše sale i ako uspijemo naći sredstva, „Zaplet“ ćemo dočekati u novom ruhu – rekao je Ljubiša Savanović.