Biznis

“GRAĐANIMA STALO DA UŠTEDE 10 KM” Mobilna aplikacija otkrivaće gdje je NAJJEFTINIJE GORIVO

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović najavio je da će Ministarstvo u korist građana na tržištu prometa naftnih derivata uskoro ponuditi mobilnu aplikaciju o cijenama goriva na svim benzinskim pumpama.

“GRAĐANIMA STALO DA UŠTEDE 10 KM” Mobilna aplikacija otkrivaće gdje je NAJJEFTINIJE GORIVO
FOTO: PROFIMEDIA

Moći će se koristiti na svim mobilnim aparatima, te će se korisnici u bilo koje doba dana moći informisati o najpovoljnijim cijenama goriva. Dakle, biće prikazane cijene od najnižih do najviših – rekao Vujanović.

Pojašnjava da će svaki vozač putem aplikacije odnosno navigacionog sistema biti upoznat gdje da natoči gorivo po najpovoljnijim uslovima odnosno moći će da prati kretanje cijena na benzinskim pumpama i uporedi ih.

– Uvjeren sam da će ova aplikacija pospješiti i kvalitet turističke ponude, jer će uticati na to da turisti lakše planiraju svoje maršute na području Federacije BiH – istakao je Vujanović.

Govoreći o maloprodajnim cijenama naftnih derivata kaže da se raspon kretao od 20 do 30 feninga.

– Ako gledamo prosjek da je jedan rezervoar u automobilu oko 50 litara dolazimo do ušteda od 10 do 15 KM. Građani će tako zadržati kupovne navike u pogledu racionalizacije jer će tačno znati lokaciju benzinske pumpe s najjeftinijim cijenama. Mislim da je svakom građaninu u današnjem vremenu stalo da uštedi 10 KM –  naglasio je Vujanović.

Uz dodatno povećanje prava i zaštite potrošača te pružanje nove usluge vozačima Federalno ministarstvo trgovine želi podstaći i tržišnu utakmicu među trgovcima motornim gorivima.

– Aplikacija, koja bi ove godine trebala biti u opticaju, predstavljaće „tržišnu utakmicu“ među ponuđivačima naftnih derivata. Oni će cijenu moći najaviti kada god požele. Distributeri nafte i naftnih derivata konstantno prate kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu i koriguju cijene čim dođe do promjena cijena ovog energenta – dodao je Vujanović.

Za trgovce aplikacija će značiti da će oni koji budu imali cijene znatno više od drugih, rizikovati gubitak tržišta i obratno, oni s povoljnim cijenama mogu očekivati veći tržišni uspjeh.