Društvo

Litar dizela 3,22 KM: Naftaši u BiH NE RAZMIŠLJAJU O POJEFTINJENJU goriva

Iako su cijene nafte na svjetskom tržištu tokom cijele ove sedmice bile u padu, naftaši u Bosni i Hercegovini ne razmišljaju o pojeftinjenju.

Litar dizela 3,22 KM: Naftaši u BiH NE RAZMIŠLJAJU O POJEFTINJENJU goriva
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cijene gorivo kod nas, naime, za po nekoliko feninga i dalje rastu iz sedmice u sedmicu, bez naznake kada bi moglo da dođe do njihovog pada.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, litar benzina BMB 95 u prosjeku košta 3,01 KM a, a litar dizela 3,22 KM. Sedmicu ranije, prosječna cijena benzina bila je 2,98, a dizela 3,21 KM po litru.

Pročitajte još

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske više puta smo pokušali saznati da li će i za koliko biti korigovane cijene na domaćim benzinskim pumpama, ali smo ostali bez odgovora.

Usljed posljedica rusko-ukrajinske krize, cijene su na pumpama u RS krenule da rastu 3. marta, a prije toga litar je u prosjeku koštao 1,59 KM.

U međuvremenu, naftaši su, praktično, gorivo poskupljivali na dnevnom nivou, a dešavalo se da su cijene naviše korigovali i dva puta tokom jednog dana.

Cijene nafte na svjetskom tržištu juče su bile stabilne, ali su tokom cijele sedmice bile u padu, nakon što su pojedine države objavile planove za povlačenje sirove nafte iz strateških rezervi. Barel sirove nafte „brent“ u Londonu juče je koštao 100,57 dolara. Njegova cijena je 1. aprila iznosiloa 104, a 24. marta 121,45 dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije