Banjaluka

Gradonačelnik Radojičić: O razvijenosti svakog grada, govori BROJ PODIGNUTIH KRANOVA

Prihodi od građevinskih naknada na području Banjaluke za prvih šest mjeseci ove godine veći su za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci gradskih službi.

Gradonačelnik Radojičić: O razvijenosti svakog grada, govori BROJ PODIGNUTIH KRANOVA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, pojačana građevinska aktivnost dovela je do značajnog rasta budžetskih prihoda i aktiviranja brojnih gradilišta. Trenutno, građevinci su u Banjaluci angažovani na ukupno 52 aktivnih gradilišta, od kojih se najveći broj odnosi na stambeno poslovne objekte.

Po podacima za prvih šest mjeseci, dvije najveće naknade ona za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratna renta bilježe znatan rast u odnosu na prošlu godinu, što se povezuje sa aktiviranjem brojnih gradilišta.

-Tokom prvih šest mjeseci, od uređenja građevinskog zemljišta i jednokratne rente u gradski budžet prikupljeno je šest miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine po ovom osnovu uplaćeno 5,3 miliona KM – pokazuju podaci resornog odjeljenja.

Gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da ovi podaci ukazuju na pojačanu građevinsku aktivnost i rast interesa investitora za ulaganje u stanogradnju.

-O razvijenosti svakog grada, pa tako i u našem slučaju, govori i broj podignutih kranova. Što se toga tiče, možemo biti više nego zadovoljni jer svi pokazatelji govore o visokom intenzitetu aktivnosti u građevinskom sektoru, a što će se direktno odraziti i na stanje gradskih finansija, s obzirom na to da prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u gradskom budžetu– kazao je Radojičić.