Gradovi

GRAŠAK SE JEDVA IZBORIO S NEVREMENOM Prinosi manji nego što se očekivalo

Loše vrijeme omelo je i žetvu graška. Prinos je manji od očekivanog, a ulaganja su zbog vremenskih neprilika bila povećana. Nakon žetve zemljište se priprema za sjetvu soje.

GRAŠAK SE JEDVA IZBORIO S NEVREMENOM Prinosi manji nego što se očekivalo
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Proizvodnja na 24 hektara PD ”Semberija” ugovorena je za fabriku “Sava Semberija”.

Prestanak padavina iskoristili su da završe žetvu graška koji odmah s njive ide u preradu. Radili su od jutra do mraka. Grašak je lošijeg kvaliteta u odnosu na period prije kiše, a prinos manji od očekivanog.

Šef Ratarske proizvodnje Dragiša Aleksić pojašnjava da je prinos od 5 do 5,5 tona po hektaru.

Imali smo relativno sušno proljeće, a naš sistem za navodnjavanje nije mogao da isporuči vode koliko je bilo potrebno ovom povrću. Onda smo imali kišni period, tako da sve to odrazilo na kvalitet ovogodišnjeg graška – istakao je Aleksić.

Teško sačuvati rod

Aleksić kaže da je bilo teško sačuvati ovogodišnji rod od korova, biljnih bolesti i štetočina.

– Tokom sjetve smo morali štititi parcele od ptica. Morali smo i pojačati mjere zaštite od insekta, korova. Sve to iziskuje dodatna sredstva, pa se ulaganja povećavaju, a samim tim i cjelokupna proizvodnja – naglašava Aleksić.

U Prehrambenoj industriji „Sava Semberija“ kažu da su do sada preuzeli 60 tona graška od dogovorenih 150, što je za 40 odsto manje od planiranih količina.

Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto: S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Teška je godina za proizvođače, ali i prerađivače, koji su zbog prekida žetve kasnili i s preradom – ocjenjuje direktor ove bijeljinske fabrike Stevan Filipović.

Plasman su, kaže, obezbijedili i nadaju se da će uspjeti obezbijediti i planirane količine sirovine kako bi ispoštovali kupce.

– Na vremenske prilike ne možemo uticati, ali smo preduzeli sve što je bilo do nas kako bismo ovogodišnju kampanju uspešno priveli kraju – naglašava Filipović.

Podsjeća da je „Sava Semberija” nakon dvogodišnje pauze, zbog tržišnih uslova, ponovo ugovorila proizvodnju graška s PD “Semberija”.

I pandemija poremetila planove

Pored vremenskih neprilika, i pandemija virusa korona poremetila je planove, ali su uspjeli da ispune obaveze prema kooperantima.

– Imamo problema da naplatimo potraživanja. Ipak, domaći proizvođači ne treba da brinu. Sve obaveze ćemo na vrijeme izmiriti. Cilj nam je da preradimo što više povrća i voća sa ovih prostora. Znamo da se ne može sumnjati u taj kvalitet – kaže Filipović, napominjući da je proizvodnja sirovine ugovorena sa 77 kooperanata s područja Semberije.

Sa PD ”Semberija” ugovorili su i proizvodnju boranije na 11 hektara, a i imaju i vlastitu proizvodnju na šest hektara. Boranija je za sada u veoma dobrom stanju, pa se očekuje da će biti ispunjen ovogodišnji plan prerade 150 tona ovog povrća, koja bi trebalo da počne za 15-ak dana.

Nastavljaju s kajsijom, višnjom, a onda stižu paprika, patlidžan, kornišon, paradajz. Nakon toga ide i tzv. “kiseli program” odnosno proizvodnja ajvara, pinđura…

Optimisti

U „Savi Semberija“ namjeravaju da ove godine prerade oko 8.000 tona voća i povrća. Planiraju otkupiti i preraditi za 25 odsto više voća i povrća u odnosu na prošlu godinu.

Nadaju se da ih, budući da oko 80 odsto svojih proizvoda plasiraju na inostrano tržište i da su već obezbijedili plasman u Njemačkoj, Austriji i širom Evrope i svijeta, ni pandemija virusa korona neće spriječiti u tome.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije