Svijet

Grčka najskuplja, Turska najjeftinija: Nijemci savjetuju gdje ljetovati

Njemački list Handelsblatt pisao je o ljetnjoj sezoni u turističkim destinacijama Evrope, pa je Tursku rangirao kao najjeftiniju, a Grčku kao najskuplju.

Grčka najskuplja, Turska najjeftinija: Nijemci savjetuju gdje ljetovati
FOTO: ANDY RAIN/EPA

Za evropsku turističku industriju ovo ljeto predstavlja veliki povratak. Poslije 2,5 godine pandemije, želja za suncem i plažom je tolika da rezervacije premašuju očekivanjaindustrije, napisao je Handelsblatt, a prenio Greekcitytimes.

U nekim destinacijama se čak očekuje da premaše prijepandemijske nivoe iz 2019. godine, godine koja je u mnogima bila rekordna.

Međutim, ljetovanje uslijed visoke inflacije, koja je u Evrozoni dostigla 8,1 je i te kako skuplje.

– Grčka je nova zvijezda u usponu među destinacijama za odmor nakon pandemije – piše Handelsblatt osvrćući se na cijene:

– Cijene hotela sa četiri zvjezdice rastu. Ako neko ne obrati pažnju na Mikonos, biće nemilosrdno rastrgnut: 79 evra porcija lignji na žaru, 15 evra espresso – piše autor članka koji tvrdi da uprkos ljutnji brojnih putnika na bezobrazne cijene na ovom ostrvu, želja za putovanjem u Grčku ne jenjava.

Brend Grčka privlači. Za najvećeg evropskog turističkog agenta, Tui, Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za 2022. godinu. Kompanija želi da dovede tri miliona posjetilaca u Grčku ove godine, a veliki dio dolazi iz Njemačke.

Prema Asocijaciji grčkih turističkih preduzeća SETE, Grčka ima koristi od dobrih odluka koja je donosila u vezi sa mjerama u toku pandemije korona virusa, ali i od njene raznolikosti koju pruža svojim posjetiocima.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Međutim, cilj od 31,3 miliona posjetilaca u 2019. teško da će ponovo biti ispunjen. Jedan od razloga je odsustvo ruskih i ukrajinskih turista, kojih je 2019. bilo 800.000.

Očekuje se da će ove godine biti postavljen novi rekord u broju posjetilaca iz SAD. Glavne aviokompanije, Delta, American i United, nude više direktnih letova nego ikada ranije.

Pročitajte još

Kako se navodi u članku, Amerikanci su veoma dobrodošli posjetioci, jer troše znatno više novca od drugih stranaca.

Ljetovanje u Turskoj

Što se Turske tiče, svi artikli poskupljuju zbog rekordne inflacije, rekao je njemački novinar, objašnjavajući da je taj “događaj” djelimično nadoknađen padom turske lire za strane turiste.

– Odmor u Turskoj je relativno jeftin, jer su dodatni troškovi u hotelskoj industriji i dalje niski – navodi list.

Osim toga, rat u Ukrajini će sasvim je izvjesno uticati na to da će u zemlju doći znatno manje turista i iz Ukrajine i iz Rusije.

Zbog toga se “all inclusive” hoteli posebno u regionu Antalije suočavaju sa izazovom da daju svoje sobe putnicima iz drugih zemalja po nižim cijenama.

Ipak, turisti treba da budu svjesni da i druge usluge poskupljuju.

Ako idete taksijem od aerodroma do hotela, plaćate znatno više u evrima nego ranije. Isto važi i za cijene rent-a-cara i goriva, kao i za ture autobusom i brodom, piše B92.

Prihvati notifikacije