Biznis

GRČKA PONOVO NA VRHU Zemlje EU sve zaduženije, korona donijela NOVE TROŠKOVE

Javni dug u Evropskoj uniji i evrozoni naglo je porastao u drugom tromjesečju zbog pojačanih potreba zemalja za finansiranjem kako bi se ublažile posljedice pandemije korona virusa, pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata.

GRČKA PONOVO NA VRHU Zemlje EU sve zaduženije, korona donijela NOVE TROŠKOVE
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Na nivou EU javni dug iskazan udelom u BDP-u porastao je u drugom kvartalu na 87,7 odsto, sa 79,4 odsto u prva tri ovogodišnja mjeseca. U evrozoni je skočio sa 86,3 na 95,1 odsto, prenosi portal Bankar.me.

U periodu od aprila do juna u potpunosti je došla do izražaja pojačana potreba zemalja EU za finansiranjem kako bi se suzbilo širenje pandemije korona virusa i ublažile ekonomske posljedice mjera zatvaranja, napominje Evrostat.

Udio javnog duga u BDP-u naglo je porastao zbog velikog povećanja javnog duga i pada BDP-a, ističu evropski statističari.

Grčka predvodi

Najviši javni dug, meren udelom u BDP-u, od 187,4 odsto, na kraju juna imala je Grčka. Slijede Portugal sa 126,1 odsto, Belgija (115,3), Francuska (114,1), Kipar (113,2) i Španija sa 110,1 odsto, pokazuju procjene Evrostata.

Najniži nivo javnog duga, od 18,5 odsto, zabilježila je Estonija. Slede Bugarska i Luksemburg sa 21,3 odnosno 23,8 procenata.

Pročitajte još

Među zemljama EU najviše je, u poređenju sa krajem marta skočio javni dug iskazan udjelom u BDP-u na Kipru, za 17,1 procentnih poena. Slijede Francuska sa povećanjem od 12,8 odsto, pa Italija sa 11,8 procenata. U grupi su i Španija sa 11,8 procenata, kao i Hrvatska i Belgija gde je udeo javnog duga u BDP-u na kraju juna bio 11 odsto viši nego na kraju marta.

Udio duga porastao u svim zemljama sem Irske

U poređenju sa krajem juna prošle godine udio duga u BDP-u porastao je u svim zemljama EU osim Irske, gdje je smanjen za 0,3 procentna poena.

Najviše je porastao u Francuskoj, za 14,9 procenata. Slede Belgija sa 12,9, Italija sa 11,9 i Španija sa 11,7 procenata. U Hrvatskoj je uvećan za 9,4 procentnih poena, čime se gotovo izjednačila sa Estonijom.

Najmanji rast udjela u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine zabilježile su Švedska i Bugarska, za jedan odnosno 1,4 procentna boda, pokazuje izvještaj Evrostata.